Změny v pravidlech Schengenu

30. květen 2014

Schengenský prostor známe jako evropský prostor bez vnitřních hranic, který denně zajišťuje volný pohyb statisícům občanů Evropské unie.

Kvůli sporům o imigranty, kteří se v souvislosti s nepokoji v arabském světě dostávají do EU přes Itálii a Maltu, teď Evropská unie řeší úpravu pravidel, za kterých jednotlivé členské země mohou znovuzavádět dočasné hraniční kontroly. Minulý týden Evropská komise představila návrh úpravy, ve kterém dává rozhodující pravomoc pro znovuzavedení hraničních kontrol Evropské unii. Už teď je jasné, že evropské státy si budou svoji suverenitu bránit. Německo, Francie a Španělsko daly ve společném prohlášení jasně najevo, že o svých hranicích chtějí rozhodovat samy.

Revoluce v Tunisu strhla na přelomu roku 2010/2011 vlnu protivládních demonstrací v arabském světě. Příkladu Tunisu následoval Egypt, Sýrie, Irák, Maroko, Súdán a další arabské země, které si cestu do zpráv ani nenašly. V Libyi protesty vyústily v občanskou válku a pád režimu Muammara Kaddáfího. Takzvanému arabskému jaru zpočátku vyjadřovala Evropa podporu. Po prvotním nadšení ji ale zachvátila panika nad tím, co s uprchlíky, kteří se ve zvýšeném počtu snaží dostat právě do Evropy.

Nápor imigrantů vyvolal letos v dubnu spor mezi Francií a Itálií. Itálii, která od začátku roku marně žádala Evropskou unii o pomoc a vyzývala ostatní členské země k solidaritě, došla trpělivost a udělila vízum 26 tisícům imigrantů. Ti využili výhod Schengenu k cestě za příbuznými do Francie. Italský krok kritizovaly ostatní evropské země, včetně České republiky, a pohrozily znovuzavedením hraničních kontrol. Země uvnitř Schengenu totiž mají právo ve výjimečných případech, kdy je ohrožena vnitřní bezpečnost státu, dočasné kontroly na hranicích zavádět.

Francouzsko-italský konflikt dal podnět k debatám o změně podmínek Schengenu, za kterých je možné tyto dočasné hraniční kontroly zavádět. Navrhované změny, které představila 16. září komisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová, teď čekají na schválení jednotlivými členskými zeměmi a Evropským parlamentem.

Zatímco změny pravidel Schengenu dominují titulkům zpráv, je tu závažnější téma, které se přehlíží – společná migrační a azylová politika Evropské unie. Právě debaty o změnách Schengenu jsou důsledkem neschopnosti členských států sladit přístup k imigrantům na společnou úroveň.

Zatímco politici v Evropě využívají mediálních obrázků loděk přeplněných uprchlíky k tomu, aby populistickými tahy a výroky nasbíraly politické hlasy do dalších voleb, Česko celou přistěhovaleckou krizi pozoruje z dálky.

Spustit audio