Eusexua! Nový stav bytí popisují ve svých novinkách FKA twigs, Fashion Club a Nilüfer Yanya

18. září 2024

Britská ikona alternativního R&B FKA twigs strávila pěkných pár měsíců ve stověžaté matce měst, aby natočila remake kultovního filmu Vrána, při té příležitosti objevovala místní raveovou scénu. I ta tvoří kulisy její připravované desky EUSEXUA (s výslovností novotvaru pomůže teaser k albu). Nový stav bytí ve svých novinkách popisuje i Fashion Club nebo naše oblíbenkyně Nilüfer Yanya. V playlistu Radia Wavu se setkáte třeba i s novým trackem horror-rapových clipping.

FKA twigs - Eusexua

Credits: Tahliah Debrett Barnett, Alexandra Drewchin, Ethan P. Flynn, Lewis Roberts
Label: Atlantic
Album: EUSEXUA

Poslední dlouhohrající nahrávku v podobě mixtapu CAPRISONGS vydala britská hudebnice, tanečnice a herečka FKA twigs v lednu 2022. Teď přichází s novým singlem Eusexua a teasuje stejnojmennou desku, která vyjde příští rok v lednu. FKA twigs se v mezičase potýkala s hackerským útokem – ukradeno a zveřejněno bylo celkem 85 rozpracovaných dem její tvorby. Práce na novém albu tak začala nanovo a jednou z hlavních inspirací jí přitom byla pražská raveová scéna. Právě v Praze totiž natáčela remake kultovního filmu Vrána a opakovaně byla k zastižení v nočních klubech naší metropole. Zvuk nového singlu vznikl ve spolupráci s producentem Korelessem a hudebnicí Eartheater. „EUSEXUA je praxe. EUSEXUA je stav bytí. EUSEXUA je vrchol lidské zkušenosti,“ popisuje twigs sama sebou vymyšlený termín na Instagramu. Ke shlédnutí navíc vřele doporučujeme doprovodný taneční videoklip v režii Jordana Hemingwaye.

Nilüfer Yanya - Made Out Of Memory

Credits: Nilüfer Yanya, Will Archer
Label: Ninja Tune
Album: My Method Actor

Ačkoliv z předloňského rozhovoru víme, že britská hudebnice Nilüfer Yanya nečte recenze svých desek, jednu jsme udělali. Na nahrávce PAINLESS nabídla krásně nedokonalý pop plný emocí a vnitřních rozpadů. Prozatimním vrcholem její kreativity je však až nové třetí album nazvané My Method Actor. Mezi devízy jejího songwritingu patří bohatý vypravěčský styl a evidentně nevyčerpatelný cit pro uhrančivé melodie. Podobně jako na předchozí PAINLESS, i My Method Actor se zvukově opírá hlavně o kytary. „Jde o nejintenzivnější album, které jsem udělala,“ říká Yanya. „Zkoumala jsem metodické herectví a dočetla jsem se, že je založeno na nalezení jedné vzpomínky, která vám změnila život. Důvod, proč je pro některé lidi metodické herectví traumatizující, je ten, že se k danému okamžiku stále vracíte. Může to být dobré i špatné, ale vždy se živíte energií, která vás definovala. A to vám pomáhá proměnit se v tu roli. Je to trochu jako být hudebnicí,“ zjišťuje. Album vznikalo v tandemu s producentem Wilma Archer (Sudan Archives, MF Doom, Celeste) a Nilüfer Yanya k němu vyráží na vydatné turné.

clipping. - Run It

Credits: Daveed Diggs, Jonathan Snipes, William Hutson
Label: Sub Pop
Album: Run It single

Kromě FKA Twigs zamířili do Prahy i clipping., kteří v naší metropoli natočili část klipu k nové skladbě Run It. Rapové trio údajně pracuje na druhém díle svého hororového dvojalba načatého v roce 2020 deskou Visions Of Bodies Being Burned. Tentokrát slibují i kyberpunková témata, což potvrzuje klip Lawrence Kleina, v němž kapela v roli technologicky vylepšených tajných agentů cestuje po světě a navštíví mimo jiné právě Prahu. Deska nicméně nevyjde dřív než na začátku příštího roku, Run It s techno riffy a zběsilým rapem Daveeda Diggse nicméně potvrzuje, že na novinku od clipping. určitě vyplatí počkat.

Fousheé - Feel Like Home

Credits: Britanny Fousheé, Benjamin Saint Fort, Jean Baptiste Kouame, Juan Almeida, Michael McHenry
Label: RCA
Album: Pointy Heights

Jedno z jmen, které se čím dál tím častěji objevuje na předních stránkách hudebních magazínů, je Foushée. Americká hudebnice se do širšího povědomí dostala, když se sample z její písně Deep End objevil na hitu rappera Sleepy Hallowa. Od roku 2020 pak stihla spolupracovat s Vincem Staplesem, Lil Waynem, Jamesem Blakem, Stevem Lacym, Lil Yachtym nebo Lil Uzi Vertem. Její nové album Pointy Heights vyšlo minulý pátek a my si z něj do rotace přidáváme singl Feel Like Home. Ten označila rodačka z New Jersey za „poctu lidem, díky nimž se domov stává skutečně domovem“. Pod uvolněnou a příjemně podzimně naladěnou kytarovkou jsou podepsáni producenti BNYX, Days Of 1993 a Jean Baptiste.

Fashion Club - Confusion

Credits: Pascal Stevenson
Label: Felte
Album: A Love You Cannot Shake

Hudební projekt Fashion Club má na svědomí v Los Angeles usazená hudebnice Pascal Stevenson a vznikl během turné (tehdy ještě “jeho”) post-punkové kapely Moaning (figuruje zde jako basistka). Minulý měsíc jste mohli narazit na singl Forget, na kterém s Fashion Club spolupracoval Perfume Genius, mrazivá art-popová skladba si půjčovala mimo jiné z ambientu a Stevenson s ní lákala na vydání druhé studiovky A Love You Cannot Shake. V pořadí třetí ochutnávkou z připravovaného alba je novinka Confusion – eruptivní pop zahajující vnitřní dialog o pochybnostech a sebepřijetí. „Je o zavedené představě, že se máte cítit užiteční, a že za něco stojíte ve společnosti, která hlásá: ‚Pokud nefungujete určitým způsobem, nestojíte vůbec za nic‘,“ vysvětluje Stevenson. Album, které slibuje nekonvenční elektropop i rozpoznatelné kořeny v klasice, vyjde 25. října u Felte Records.

Dev Lemons & Billy Lemos - In The Party

Credits: Devon Vonder Schmalz, William Lemos
Label: self-released
Album: In The Party single

Jejich jména zní podobně, ale příbuzní nejsou. Zpěvačka Dev Lemons a producent Billy Lemos se potkávají na singlu In The Party. Oba se na hudební scéně pohybují zhruba pět let, první jmenovaná je ale zatím podstatně úspěšnější – singly Guessing Games a One Whole Me mají milionové poslechy, Dev figuruje také v kapele Queef Jerky a v minulosti vystupovala pod jménem Miss Ipad, na její plnohodnotné debutové album ale stále čekáme. Její kolega Billy Lemos už ho mezitím stihl vydat, na čtyři roky staré producentské album Wonder navázal loni EPčkem Control Freak.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.