Svět hudby dokáže být divný. Spolupráci s rodinou si užívám, říká britská hudebnice Nilüfer Yanya

18. říjen 2022

„Nilüfer Yanya přináší na Painless krásně nedokonalý pop. Otevřenější a temnější než debut.“ Tak zní titulek recenze nové desky sedmadvacetileté britské hudebnice, kterou jsme vám na Radiu Wave přinesli letos v březnu. Ještě předtím, než se Nilüfer Yanya představí 22. října živě v pražském klubu Rock Café, zeptali jsme se jí v rozhovoru na nové album, výhody a nevýhody spolupracování s vlastní rodinou nebo popandemický návrat ke koncertování.

„Hodně věcí bylo jiných, hlavně kvůli covidu, který k plánování tour přinesl spoustu stresu,“ říká Nilüfer Yanya k nepříjemnostem, které přinesla (nejen) do hudebního světa pandemie. „Stagnovala jsem, ten první rok jsem totiž nebyla schopná napsat téměř nic. Necítila jsem se kreativně. Zkoušela jsem to, ale nelíbilo se mi nic z toho, co jsem napsala. Ten druhý rok jsem začala pracovat více proaktivně.“ Nedávno vystupovala před Adele v Hyde Parku, společně s ostatními headlinovala Pitchfork Festival a hned dvakrát si zahrála na Coachelle.

„Ta show Adele byla šílená, samozřejmě jsem se s ní nepotkala, protože je hrozně slavná, ale byla to pro mě jiná zkušenost. Coachella byla taky bláznivá. Tyhle věci nepatří do mého běžného rozvrhu.“ Yanya je z umělecky založené rodiny, často nahrává u svého strýce Joea ve studiu a její sestra Molly se jí stará o vizuály. „Právě protože mám tu možnost, tak cítím, že bych to měla dělat. Je to fajn způsob, jak zůstat propojený s rodinou. Samotný svět hudby dokáže být izolující a trochu divný.“

Ideální podmínky pro psaní písní podle ní mohou nastat kdekoliv a kdykoliv, na tour se psaní ale spíše nevěnuje: „Nejsem proti tomu, jen na sebe, během toho, co jsem na tour, nechci tlačit, protože je podle mě dobré to všechno plně absorbovat a být v daném okamžiku. Písničky o tom můžeš napsat později. Myslím, že toho po sobě chceš hodně, pokud se na tour nutíš ještě do psaní.“

Čte britská hudebnice Nilüfer Yanya recenze svých desek? Co si uvědomila potom, co napsala svou první? A co ji nejvíce otravuje na spolupráci s rodinou? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.