Férová mzda, basket a inspirace z Afriky. Reportáž z bienále architektury

31. květen 2023

Neplacené přesčasy či práce bez pracovní smlouvy. Pracovní podmínky architektů kritizuje česká expozice na bienále architektury. Na co upozorňují další země?

V Benátkách začalo 18. bienále architektury s tématem Laboratoř budoucnosti. Česko tu představilo problém, s nímž bojují hlavně mladí architekti. V expozici zvané The Office for Non-precarious Future ukazuje pracovní podmínky architektů, tedy neplacené přesčasy, práci o víkendech, práci bez smlouvy.

„To, co dávám do práce pro svou lásku k oboru, nebo protože chci mít perfektní projekt, se považuje za základní věc, která není placená. A to je špatně,“ říká architekt David Neuhäusl, jeden z autorů expozice.

Podle autorů je to problém mezinárodně srozumitelný: „Zjišťujeme, že téma rezonuje tady v Itálii, protože mají ještě horší podmínky než v České republice,“ říká motion designer Jan Netušil. Víc se dozvíte v rozhovoru s autory – povídali jsme si s nimi přímo v benátské expozici.

Na bienále architektury se každé dva roky představí nejdůležitější počiny z oblasti architektury. Staveb tu bylo letos málo, daleko víc zaznívaly zprávy o problémech v různých částech světa. Může je vyřešit architektura? Týká se to například recyklace nebo oživování starých budov, ovšem probral se i basketbal nebo splachovací záchod. A proč je Afrika laboratoří budoucnosti, jak říká Lesley Lokko, hlavní kurátorka bienále?

Ekologie, odpady, voda, uhlík. Co z toho dokáže řešit architektura?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.