Festival Melt! láká na Portishead, Of Montreal nebo Pantha Du Prince

30. červen 2014

Co organizátoři festivalu Melt! přichystají pro své fanoušky na plnoletý ročník, si budeme muset ještě pár měsíců počkat. Program letošní 17. edice už je ale kompletní a stejně jako v minulých letech, i tentokrát v sobě Melt! spojuje aktuální trendy v kytarové hudbě a taneční elektronice. Ve Ferropolis tak mezi 18. a 20. červencem nemůžou chybět Röyksopp s Robyn, Panda Bear, dánské trio WhoMadeWho nebo projekt Darkside Nicolase Jaara a Davida Harringtona.

Na hodně atraktivní program ale už tradičně láká také oblíbená plážová stage na břehu jezera Gremminer. Tu vezmou v pátek sonickým útokem Fuck Buttons, po kterých ovládne pódium Pinch společně se Sherwoodem, aby je vzápětí vystřídal Actress, jehož hrátky s trpělivostí publika si určitě moc dobře pamatují všichni, kteří byli svědky jeho vystoupení na letošních narozeninách Radia Wave v Meet Factory. A i v sobotu bude rozhodně několik pádných důvodů, proč dát před jinými pódii přednost právě tomu plážovému. Trojice jmen Addison Groove, Four Tet a Omar Souleyman je celkem solidní jistotou, že se bude písek pod nohama udusávat jedna báseň.

Čím dál zajímavější a exkluzivnější program má i hodně specifická a svým způsobem punková Sleepless Floor, která funguje, jak už název napovídá, nonstop od sobotního rána až do pondělního dopoledne. Navíc je umístěná mimo samotný festivalový areál a tedy přístupná pro kohokoliv. Tam, kde si dřív ruce a gramofony podávali spíše druhořadí DJové a producenti, se letos objeví přes léto jinak velmi sporadicky vystupující momentálně v Berlíně usídlené australské duo Gardland, chráněnec labelu Dial Efdemin, chorvatský producent Petar Dundov, skvělý houseový projekt Lake People z Lipska, nebo Timo Maas.

03155092.jpeg

Ale zpátky do festivalového areálu. Na Melt!u letos zahraje tříhodinový set i detroitská legenda Jeff Mills a o pár hodin dříve se na Big Wheel stagei představí se svým letošním albem Reality Testing také britský producent Lone, který se během léta víc českým hranicím už rozhodně nepřiblíží. Popověji laděným fanouškům pak určitě udělají radost Metronomy, The Notwist nebo americké dívčí trio Haim. Pro mnohé největším tahákem letošního Melt!u bude každopádně vystoupení legendárního bristolského tria Portishead v čele se stále skvěle zpívající Beth Gibbons. Slyšet písně Glory Box, Roads nebo Sour Times pod do tmy zářícími těžebními stroji bude určitě jeden z nezapomenutelných festivalových zážitků.

Festival Melt!, 18. – 20. červenec, Gräfenhainichen, Německo.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.