Fialová s panelákovou zelenou? Nebojte se barev v interiéru. Slovenský ateliér Grau se také nebojí

23. listopad 2022

Andrej Oláh a Filip Marčák vedou v Bratislavě studio Grau, které navrhlo řadu kaváren a restaurací. Nejnovější je Bárik, který slibuje stát se novým bratislavským kávovým spotem. Jak se změnila kávová kultura a jak interiéry kaváren na Slovensku? A nevadí, když Banská Bystrica vypadá jako Amsterdam? V interiérech od Grau můžete ochutnat asijskou kuchyni i langoš. Řeč však nebyla jen o jídle, ale také o akustice nebo světle.

V Grau se věnují také bytovým interiérům. Jeden panelákový interiér rekonstruovali pro svého investora a fotografa Matěje Hakára, který nám do Bourání nám krom fotek poslal i hlasovou zprávu. Protože Grau do svých interiéru často vkládají barevné akcenty, probrali jsme barvy a jestli se do místnosti hodí fialová. Podle Grau jsou všechny barvy použitelné, akorát některé snadněji a jiné obtížněji. „Rádi pracujeme i s divnými barvami,“ říkají.

Karolína Vránková s Andrejem Oláhem a Filipem Marčákem ve studiu Radia Wave

Filip a Andrej jsou obdivovatelé interiérů z doby socialismu, kdy architekti navrhovali všechno od židlí až po dveřní kliky. Také oni svým klientům rádi navrhují vybavení na míru, například stůl, kuchyň nebo svítidlo. V jakých případech je dobré pořídit atypické svítidlo nebo nábytek?

Dále jsme společně probrali i další práce ateliéru Grau, mezi které patří rodinné domy, účast v soutěžích na veřejné stavby, ale také několik dočasných staveb na festivaly. Řeč došla i na České ceny za architekturu a slovenské ceny Cezaar.

Grau do Prahy přijeli s celým ateliérem na „fakultativně-gastronomický výlet.“ Co je inspirovalo v Praze? A kde se dá lépe najíst? V Praze, nebo Bratislavě?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.