Fiddlehead vyznávají přátelství, Hexvessel zase kazatelství u táboráku. A oboje je mimořádně účinné

28. červen 2023

Mat „Kvohst“ McNerney je tak trochu bludná existence blackmetalové scény. Má za sebou angažmá v bezpočtu kapel, v některých se ohřál jen jednu desku nebo koncertní šňůru, jiné (Code) mu zabraly velkou část života. Šesté album mystických Hexvessel, které vyjde po létě u Svart Records, dokazuje, že dost možná konečně našel tu pravou kapelu.

Hexvessel se pohybují někde mezi romantickou šamanskou hudbou a klasickým black metalem a aktuální skladby přitažlivě kombinují velkolepost s dojmem, že se zmíněným šamanem sedíme kdesi u táboráku.

Temnotu jako volbu vyznávají i berlínští The Ocean. Kapela sdružená kolem frontmana Robina Stappse má odjakživa ráda přírodní metafory i velkolepé koncepty, na jejich desky se ale dá napojit i čistě emocionálně. Ta nejnovější je toho skvělým důkazem. Obrovskou škálu emocí v sobě jisto jistě bude mít i nová deska americké hardcorové kapely Fiddlehead. V jejím čele totiž nestojí nikdo jiný než Patrick Flynn, bývalý zpěvák Have Heart.

Oproti nim ale pracují Fiddlehead s mnohem větším citem pro melodii a primárně čerpají z washingtonské scény poloviny 80. let, konkrétně pak z kapel jako Embrace nebo Rites of Spring, které vycházely na Dischord Records. Nová nahrávka nese název Death Is Nothing to Us a podle prvního zveřejněného singlu Sullenboy bude opět pracovat s hodně těžkými osobními tématy, do kterých ale přeci jen prosvítá naděje.

Která kapela dokáže skvěle pracovat s pop punkovým feelingem, i když by její členové mohli současným kapelám dělat dědečky? A jaká hudba ve Viktorovi evokuje vlídné slovo přátelství? Poslechněte si Modeláře!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka