Filmový čtvrtek

14. únor 2003

Čtvrteční filmové vysílání Radium po delší době opět moderoval Pavel. O filmu NAQOYQATSI [nakojkaci] režiséra Godfreye Reggieho si povídal se svým hostem, režisérem Miroslavem Jankem, který se na tvorbě tohoto filmu podílel.

Tento rozporuplný film doprovází geniální hudba Phillipa Glasse. Více se dozvíte samozřejmě ze záznamu rozhovoru s Miroslavem Jankem anebo na internetové adrese filmu NAQOYQATSI či na oficiální stránce soundtracku k NAQOYQATSI, kde naleznete i několik skladeb volně k poslechnutí.

Dále se Pavel podíval na dokončování posledních prací v nově zrekonstruovaném pražském kině Modřanský biograf a natočil rozhovor s jeho provozovatelem Oldřichem Zámostným. Povodeň toto kino málem celé odnesla, ale k nejhoršímu naštěstí nedošlo, a tak po svém slavnostním otevření v pátek 14. února bude kino pokračovat v promítání rozumné kombinace komerčních a alternativních filmů.

SOUTĚŽ

Jestli se chcete do nově otevřeného Modřanského biografu zajít podívat, máte právě teď šanci vyhrát 2x 2 lístky na vámi vybraný film. Pokud ovšem správně odpovíte na naši soutěžní otázku:
Napište nám jméno alespoň dvou filmů, které natočil Miroslav Janek, který byl hostem našeho vysílání. Odpovědi posílejte na radium@rozhlas.cz

*****************************************************************************

Tento týden se také udílely nominace na Oscary. Zde je výběr těch nejzajímavějších kategorií. Už také víme, že zástupce naší kinematografie, snímek Rok ďábla, se bohužel do pětice nejlepších neprobojoval.

*Herec v hlavní roli: Adrien Brody (Pianista), Nicolas Cage (Adaptace), Michael Caine (Tichý Američan), Daniel Day-Lewis (Gangs of New York), Jack Nicholson (About Schmidt)

*Herečka v hlavní roli: Salma Hayek (Frida), Nicole Kidman (The Hours), Diane Lane (Nevěrná), Julianne Moore (Far from Heaven), Renée Zellweger (Chicago)

*Zahraniční film: EL CRIMEN DEL PADRE AMARO, HERO, MUŽ BEZ MINULOSTI, NOWHERE IN AFRICA, ZUS & ZO

*Scénář (původní scénář): FAR FROM HEAVEN, GANGS OF NEW YORK, MOJE TLUSTÁ ŘECKÁ SVATBA, MLUV S NÍ, MEXICKÁ JÍZDA

*Animovaný film: DOBA LEDOVÁ, LILO & STITCH, SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON, SPIRITED AWAY, PLANETA POKLADŮ

*Herec ve vedlejší roli: Chris Cooper (Adaptace), Ed Harris (The Hours), Paul Newman (Road to Perdition), John C. Reilly (Chicago), Christopher Walken (Chyť mě, když to dokážeš)

*Herečka ve vedlejší roli: Kathy Bates (About Schmidt), Julianne Moore (The Hours), Queen Latifah (Chicago), Meryl Streep (Adaptace), Catherine Zeta-Jones (Chicago)

*Režie: CHICAGO, GANGS OF NEW YORK, THE HOURS, PIANISTA, MLUV S NÍ

*Nejlepší film: CHICAGO, GANGS OF NEW YORK, THE HOURS, PÁN PRSTENŮ: DVĚ VĚŽE, PIANISTA

Kompletní seznam nominací na 75. výroční udílení cen naleznete na oficiálních stránkách Americké filmové akademie.

PREMIÉRY

Trojice filmových premiér pro tento týden je indicko-slovensko-americká.

Filmař-samouk Nalin Pan natáčel devět let v indickém Ladakhu film "Samsara". Mnich Taši prožívá svár mezi zemským a tělesným způsobem života a dobrovolně zvolenou askezí. Jak by to asi u filmu z tibetského exilu mělo být, ústředním tématem je svoboda volby.
(The Samsara, 145min, hrají: Shawn Ku, Christy Chung, režie: Nalin Pan)


00113558.jpeg

Hvězdná trojice Spielberg, DiCaprio a Hanks tvoří hlavní lákadlo snímku "Chyť mě, když to dokážeš". Příběh geniálního zloděje a podvodníka, který si dělá legraci ze svých pronásledovatelů je natočený podle knihy reálného delikventa, Franka Abagnalea. A to byl mistr převleků. Film doprovázejí hudební variace Johna Williamse.
(Catch Me If You Can, 141min, hrají: Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken, Martin Sheen, hudba: John Williams, režie: Steven Spielberg)

00113559.jpeg

Slovenské Kruté radosti trojku dnešních premiér uzavírají. Jednou z vedlejší rolí se v nich také uzavřela tvorba Júlia Satinského. Příběh vypráví o třech přátelích, lásce k jedné ženě a jedné nemanželské dceři, ke které se otec nehlásí. Na plátně uvidíte také Annu Šiškovou - tu znáte z Musíme si pomáhat a Ondřeje Vetchého.
(Kruté radosti, 104min, hrají: Táňa Pauhofová, Ondřej Vetchý, Anna Šišková, Július Satinský, režie: Juraj Nvota)

00113560.jpeg
autor: Pavel Sladký
Spustit audio