Filmový Komplex: Drží se víc pravdy blackmetalový trhák Vládci chaosu, nebo fraška Bohemian Rhapsody?

28. únor 2019

Zatímco válcuje kina a sklízí Oscary, my jsme se na Bohemian Rhapsody o kapele Queen málem nezvládli dodívat. Proč? Je to koláž největších hudebních klišé. Jak si ve srovnání s ní stojí kontroverzní film o norské blackmetalové scéně Vládci chaosu? Na pomoc jsme si přizvali hudebního publicistu a metaláka Karla Veselého, abychom upozornili na nebezpečí postfaktické populární kultury.

Queen byli vždycky neprůstřelná značka – nehledě na negativní recenze v britském hudebním tisku si dokázali najít svoji cestu k lidem. Potvrzuje se to i s biografickým filmem Bohemian Rhapsody, ve kterém hlavní roli Freddieho Mercuryho hraje Rami Malek – aktuálně oceněný Oscarem. Film je nejvýdělečnějším hudebním filmem všech dob a titulní song z názvu se stal díky snímku nejstreamovanější písní 20. století, a to navzdory kritice.

Problémem je, že si tvůrci hrají s pravdou, jak se jim zlíbí. Dokonce si přizvali jako poradce žijící členy Queen, kteří střeží mýtus a dělají vše proto, aby „teflonové“ značce nemohlo nic ublížit. „Nejproblematičtější je zobrazení Mercuryho homosexuality, která je ve filmu v podstatě utajená, Mercury je zpočátku pozitivní postava, když v sobě ale objeví gaye, začne být arogantní. AIDS pak připomíná spíš boží trest za tuto aroganci,“ upozorňuje Jiří. A přiznává: „Bylo to čisté utrpení, film jsem si pouštěl s přestávkami dva dny, nedalo se to zvládnout.“

Z filmu Vládci chaosu

Faktů se nedrží ani Vládci chaosu o norské blackmetalové scéně. Autoři sázejí na kouzlo spektáklu a na silný příběhu o partě kluků nenávidících svět. Členové kapely Mayhem, kterou Vládci chaosu sledují především, umístili fotku mrtvého spoluhráče Deada na titulku své nahrávky, z kusů lebky si udělali náhrdelník a vůdčí postava kapely Euronymus si uvařil část mozku, aby se prohlásil za kanibala. Jenže pak přišel do černých kruhů Varg Vikerns a chtěl jeho činy přebít. „Film je tak plochý, že tento boj o autenticitu připomíná kluky, kteří závodí o to, kdo dočůrá dál,“ říká Karel. Chcete si na Vládce chaosu, natočené podle stejnojmenné knihy, udělat vlastní názor? Máte možnost, v úterý 5. února je dávají v pražském kině Aero na Festivalu otrlého diváka.

Proč se držet pravdy, když tady hrají naše oblíbené písničky? To je podle nás klíč k úspěchu Bohemian Rhapsody. A dál? Poslechněte si celý Komplex.

Playlist:

Ariana Grande – Bad Idea (Republic Records, 2019)
Ariana Grande – Break Up With Your Girlfriend, I´m Bored (Republic Records, 2019)
Mayhem – Freezing Moon (Deathlike Silence, 1994)
Darkthrone – Transilvanian Hunger (Peaceville Records, 1994)
Queen – Killer Queen (EMI, 1974)
Talk Talk – Desire (Parlophone Records, 1988)

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.