Fiordmoss: Severská poetika z Brna

12. leden 2012

Brněnská kapela Fiordmoss, která zahraje na narozeninách Radia Wave 14. ledna v MeetFactory, dobře ukazuje na trend, který je v současnosti čím dál tím zřetelnější. Členové kapely jsou totiž studenti brněnské Fakulty výtvarných umění, věnují se videoartu nebo malbě a přistupují tak k hudbě z odlišných pozic než většina ostatních kapel.

Vizualita v jejich tvorbě hraje výraznou roli, stejně tak je ale zajímavé sledovat jejich hudební vývoj. Kapela, která měla původně podobu dua Petra Hermanová a Roman Přikryl, stojí rozkročená mezi dvěma klasickými přístupy, totiž akustickou hudbou a elektronikou. Přikryl podle svých vlastních slov vychází z DJského prostředí, v minulosti často hrával třeba drum'n'bass, Hermanová se oproti tomu prezentuje jako zpěvačka s kytarou. Právě ono protnutí těchto dvou forem dává ve výsledku hudbu, která má svoje výrazné místo v aktuálním hudebním kontextu a zároveň zásadně čerpá z minulosti.

POSLECHNĚTE SI TAKÉ: Rozhovor s Fiordmoss z Odpolední session

Jak napovídá název kapely, která se nedávno rozrostla o třetího člena – kytaristu Jana BorošeFiordmoss čerpají ze skandinávské estetiky. Tahle fascinace chladným severem se neukazuje jenom v názvu skupiny, ale i v odtažitém projevu zpěvačky Petry Hermanové, který může připomenout třeba českou verzi introvertní Björk.

02518233.jpeg

Fiordmoss mají za sebou kromě intenzivního koncertování a vystoupení v televizi také debutové EP, které vyšlo v prosinci minulého roku. Nahrávka nazvaná Gliese je zdarma k dispozici ke stažení na stránkách kapely a obsahuje šestici skladeb. Kromě pěti autorských písní zařadila kapela do playlistu také skladbu Your Face, kterou složil kytarista a zpěvák kapely The Frames Glen Hansard. Kapela je s irským držitelem Oscara propojená přes osobu Markéty Irglové, se kterou Hermanová v první polovině minulého desetiletí působila v akustickém duu Siren.

EP Gliese vzniklo ve studiích Jámor pod dohledem Ondřeje Ježka a na ploše šesti tracků nabízí křehkou směs akustické kytary, zpěvu a drobných elektronických detailů a šumů. Jako host se na desce podílel frontman kapely Květy Martin E. Kyšperský a vizuální atmosféru desky podpořila brněnská umělkyně Veronika Vlková videoklipem ke skladbě Tigermy.



Fiordmoss, kteří patří k nejzajímavějším mladým českým kapelám současnosti, vystoupí na narozeninách Radia Wave 14. ledna společně s projekty Machinedrum, Hudson Mohawke a WWW.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio