Fotograf Filip Šlapal: Vkus Čechů se rozhodně zlepšil

3. prosinec 2015

„My si to možná neuvědomujeme, ale když se podíváme na věci, které jsou staré deset let, tak tam určitě posun je. Lidi se víc koukají na to, co se děje venku, jsou schopní si sehnat zahraniční časopisy, rozhodně se to zlepšuje,“ říká proslulý fotograf architektury Filip Šlapal. V jeho širokém portfoliu najdete pavilony, historické sály, parky, kanceláře, ale především rodinné domy a vily.

Vystudoval FAMU, fotí pro několik prestižních tiskovin a jako host On Air nás zasvětil do specifik své profese. „V zásadě se na vás obrací architekti, kteří dodělají nějaký dům a je to pro ně ukončení procesu celé té stavby. Často už poté dům vyfotit nejde nebo se tam nedostanou.“

Čtěte také

Mezi staršími pracemi Filipa Šlapala najdeme i sérii věnovanou Praze 3, kde host strávil několik let. „Bohužel Žižkov je část města, od které jsem očekával, že se změní, že bude víc třeba jako Berlín, že bude žít. Ale město je to pořád stejné, tak jsem se přestěhoval na Prahu 2.“ Ke vztahu hlavního města k architektuře dodává, že „Praha trpí restrikcemi nebo byrokracií, která je spojená s projektování domů. Je vlastně hrozně těžké protlačit nějaký projekt přes památkáře a úřady. Je na tom cítit, že je to cesta velkých kompromisů. Často se stává, že se lidi pohoršují nad tím, jak dům vypadá. Developer je pro ně nepřítel, ale jde o to, si uvědomit, že velká část projektů by vypadala mnohem lépe, kdyby ta pravidla byla volnější“.

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.