Francouzská Polynésie

7. srpen 2011

Slávka Chrpová, šéfredaktorka časopisu Cykloturistika, se v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave ohlédla za svojí cestou (se skládacím kolem!) do Francouzské Polynésie, tj. na Tahiti a 6 dalších ostrovů.

Jeden z ostrovů v překladu znamená "vagina", jiný zahrnuje místo Taputapuatea, které může fungovat jako dokonalé zvukomalebné slovo pro celé srdce Tichomoří, jak se někdy Francouzské Polynésii říká. Podle řady cestovatelů se Tahiti a okolní ostrovy navíc nejvíc blíží evropské představě o ráji – viz knihy Miroslava Stingla.

Jak se jezdí po Polynésii na kole? Jak to vypadá, když se k ostrovům blíží tsunami a probíhá evakuace? Jak vycházejí místní s turisty? Co měla cesta společného s tzv. ebicyklisty, Jiřím Gryagrem a M. R. Štefánikem? V pořadu došlo i na popis výhod přepravy skládacích kol ve vacích a fungování Air Bora Bora Passu, se kterým se dá v Polynésii létat z ostrova na ostrov.

Slávka Chrpová přidala v závěru rozhovoru ještě evropský, portugalský cykloturistický tip na poutní cestu Caminho Português, kterou jde absolvovat i na kole, i bez spojení s vírou, jenom jako ideální cyklocestu na konci letošního léta nebo na začátku podzimu, kdy je v Portugalsku ještě velmi příjemně.
Další její tipy a články najdete v časopise Cykloturistika.

Starší Casablanky se Slávkou Chrpovou, která s kolem objíždí svět v rámci své idey ženské ostrovní cykloturistiky najdete zde:
Madagaskar
Kapverdské ostrovy


Zobrazit místo Francouzská Polynésie na větší mapě
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.