Gagarin ve Špíně: Naživo by to mělo znít mnohem víc jako punk

15. duben 2016

Unikátní zvuk tria Gagarin nemá nejen na domácí DIY scéně obdoby – osmibit plus screamo plus kytary. Jak se k němu kluci propracovali a jak se jejich atypické skladby rodí? A co se po nocích děje v opuštěném havířovském hotelu prolezlém tuberkulózou?

Tentokrát jsme Gagariny (aspoň jejich pražské dvě třetiny) pořádně pogrilovali a zjistili úplně všechno o tom, jak je jejich hudba udělaná a z čeho je poskládaná (Luky: „Co bude hrát kytara, řešíme až úplně nakonec“), čím kapela trápí zvukaře a s čím zvukaři naopak ničí je, jak se cítili na letošním Creepy Teepee a kdo se vůbec stará o termíny a koncerty (Radim: „DIY ve všech směrech“). Stržení opony kryjící před světem kapelní provoz provázela i odvážná odhalení (Luky: „Spali jsme u nich doma a já jsem se zamiloval do jejich psa“) a plány, mimo jiné třeba na spolupráci s Bonusem. Tohle všechno a ještě pár dalších podpultovek a podpásovek vás čeká ve svátečním vydání Špíny, posledním v roce 2014!

Playlist:
Gagarin – Ponuré objetí, 4:11 (Pure Heart Records)
Ravelin 7 – Sny nespočítáš, nás nevydělíš, 5:36 (Pure Heart Records)
Go! With Fourteen O – Made A Gun With My Fingers And Shot At My Friends, 1:51 (Red Lounge Records)
The Blood Brothers – Love Rhymes With Hideous Car Wreck, 3:14 (V2 Records)
Dubmood – Change (album edit), 7:23 (Data Airlines)
Matt and Kim – Yea Yeah, 3:26 (Iheartcomix Records)
Gagarin – Reason, 4:36 (Pure Heart Records)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.