Galerie mají někdy větší odvahu než kluby, říká Pavel Klusák, šéfredaktor nového čtvrtletníku Qartal

3. únor 2021

Galerie hlavního města Prahy začíná vydávat tištěný čtvrtletník. Jeho cílem je vedle informování o dění v galerii i poskytování prostoru publicistům, teoretikům a umělcům pro diskusi o aktuálních problémech nejen na české výtvarné scéně. „Dosud se o galerii psalo zvenku a byli jsme pasivním činitelem, který odpovídá na otázky. Teď díky Quartalu vstupujeme do debaty aktivně,“ vysvětluje jeden ze záměrů pro vznik časopisu vedoucí oddělení komunikace GMPH Michaela Vrchotová.

Jedním z hlavních impulzů pro vznik časopisu byl podle Vrchotové příchod Pavla Klusáka. „Probírali jsme s Pavlem, jak by měl vypadat galerijní časopis, a následně vytvořili celou koncepci Qartalu. Nezamýšleli jsme ho jako nástroj obsahového marketingu, ale chtěli jsme vytvořit platformu pro diskusi. Galerie vydává i své knížky a fyzický časopis je pro nás důležitý i coby výtvarný objekt.“ Zájem o tištěnou verzi zdarma je podle Vrchotové i v současné pandemické době veliký.

Michaela Vrchotová a Pavel Klusák

Časopis je sice podle slov Pavla Klusáka coby šéfredaktora „odsouzený k podvojné existenci“ i v digitální PDF podobě, ale zároveň v tištěné verzi může sloužit jako vizualita, která člověka těší a prodlužuje mu kontakt se samotnou galerií. „Je důležité mít možnost současné umění reprezentovat i touto cestou.“ 

S galeriemi se podle Pavla Klusáka dál více sbližují i zvukoví umělci, kteří si rádi hrají i s jinými médii. „Sound art dostává čím dál víc prostoru ve světě i na katedrách českých vysokých škol. A galerie mají někdy větší odvahu pouštět se do experimentálních forem než kluby či festivaly.“ Uplynulé tři edice cyklu Sonic Circuits, které GHMP pořádá, jsou toho skvělým příkladem.

Která témata jsou součástí prvního čísla Qartalu? Do jaké míry se v jeho obsahu promítlo pandemické období? Kde je možné časopis sehnat a co se bude dít s výstavami v prostorech GHMP, pokud bude pokračovat zákaz návštěv galerií? Poslechněte si celý rozhovor.

Z časopisu Quartal
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.