Gambling na internetu: Peníze jsou pro online sázkaře jen virtuální čísla

8. únor 2018

Hazardní hráči už dávno nejsou jen lidé, kteří tráví čas v hernách u automatů. Internet jim umožnil sázet v soukromí. A zatímco automaty vám na sociálním kreditu nepřidají, fakt, že sázíte na sport, může zpočátku vyvolat dojem, že sportu rozumíte a jste expert.

Podle vedoucího Gambling ambulance SANANIM Marcela Ambrože je budování image sázení na sport jako expertní záležitosti součástí strategie velkých sázkových kanceláří. „Nabízejí hráčům vstupní kredit zdarma, lákají je, aby se stali součástí sázkařské komunity,“ popisuje praktiky provozovatelů sázek Ambrož. Specifikem jsou podle něj pak tzv. live sázky, kdy si hráč může vsadit prakticky na cokoliv, co se stane v průběhu sportovního utkání, a to i během něj. „Dřív mohli mít hráči své výdaje aspoň trochu pod kontrolou, když museli přijít na nějakou pobočku, tam vsadili a pak čekali na výsledky, ale při live sázení mají propojený sázkový účet s bankovním účtem a ty toky peněz jsou okamžité. Z peněz se v on-line prostoru staly jen virtuální čísla,“ říká terapeut.

Ambrož upozorňuje i na praktické propojení sportu a sázení – většina velkých sportovních soutěží nese název nějaké sázkové kanceláře. I to podporuje zdání, že sázení je v pořádku. „Než si společnost uvědomí, že je to opravdu problém, může to trvat ještě několik let,“ dodává v rozhovoru Diagnózy F.

Vedoucí Gambling ambulance SANANIM Marcel Ambrož

Hazardní hráči, kteří se obracejí na Gambling ambulanci SANANIM, jsou ve velké většině muži kolem 35 let, kteří mají už vybudovanou nějakou profesní kariéru, jsou v ní usazení a hraní je pro ně něco jako druhý život, o kterém jejich okolí často ani neví. Rekrutují se převáženě z profesí, kde lze nakládat s penězi, z řad vrcholových sportovců či silových složek, jako jsou např. armáda nebo policie. „Když přijdou, říkáme jim, že je to to nejlepší, co pro sebe v tu chvíli mohli udělat,“ říká Ambrož a dále popisuje, v čem spočívá ambulantní léčba patologických hráčů. „Nabízíme půlroční program, který zahrnuje individuální a skupinovou terapii. Kromě toho máme v týmu ženu, která pomáhá klientům s řešením dluhů, a další, která s nimi řeší obecně finance, ne ve smyslu, kam investovat, ale spíše aby si reálně uvědomili hodnotu peněz, kterou v důsledku hraní neznají.“

Čtěte takéPoruchy chování: Všeho moc škodí

Od začátku roku 2018 vstoupila v platnost nová legislativa týkající se hraní v hernách – hráči se musí nově registrovat, zřídit si na svůj občanský průkaz v herně hráčský účet a mohou si nastavit i určitá omezení vsazených peněz. „Zatím je realita praktikování zákonných opatření různá – někde chtějí registraci i po člověku, který si jde dát do herny jen kafe, někde se vůbec nezmiňují o možnosti nastavit si nějaké limity,“ říká Ambrož. Pokud však bude systém fungovat, ideálně v rámci celé republiky, vidí v něm naději pro ty, kteří chtějí s hraním přestat. „Je to preventivní opatření, které by mohlo lidem pomoci, aby už se do heren nevraceli,“ dodává Ambrož.

Poslechněte si celý rozhovor o rizicích online sázek v novém díle Diagnózy F!

Odkaz: 
Gambling poradna Sananim

Literatura: 

Karel Nešpor: Jak překonat hazard
Karel Nešpor: Už jsem prohrál dost

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.