Genderman roku Pavel Houdek: Slabí muži vedle sebe nechtějí silné ženy

20. prosinec 2017

„Rovnoprávnost bourá některým mužům svět. Pořád ještě se cítí být na společenském žebříčku výš. Ženy vnímají o patro pod sebou, až pak jsou jejich perspektivou další skupiny, jako třeba lidé bez domova a podobně. V momentě, kdy se ženy začnou emancipovat, tak se takovým mužům celá tahle struktura bortí,“ odpovídá instruktor sebeobrany Pavel Houdek na otázku, kde se bere obrovská míra verbální agrese a někdy až nenávisti v nesouhlasných reakcích na kampaň MeToo.

Pavel Houdek byl mírou iracionality v diskuzi kolem MeToo tak zaskočen, že se rozhodl natočit videoblog, kde se za kampaň veřejně postavil. „Ta kampaň mi přišla jako skvělý způsob, jak téma sexuálního násilí a nerovnosti otevřít. Není to řešení problému, ale je to první krok k tomu, abychom ho jako společnost začali řešit,“ říká.

Většina normálních mužů samozřejmě podle Houdka nesahá ženám pod sukni v tramvaji nebo je násilím netahá do svého hotelového pokoje. Nicméně už jenom to, že někdo toleruje vtipy, které ženy uráží, nebo to, že někdo zkušenost se sexuálním násilím zlehčuje, ve společnosti vytváří podhoubí, které podobným excesům nahrává. Houdek souhlasí s přirovnáním k šíření rasismu. Asi málokdo by přímo na ulici spáchal rasově motivovaný zločin, ovšem debaty začínající frází „Nejsem rasista, ale …“ jsou přesně tím, co nenávistnou atmosféru muže vyhrocovat. A když k podobným výrokům budeme všichni mlčet, rozhodně se nic k lepšímu nezmění, myslí si.

Soutěž Genderman roku vyhlásila letos poprvé nezisková organizace Otevřená společnost. Cílem je zviditelnit muže, kteří se rovnoprávnosti žen a mužů nebojí a podporují ji. Veřejnost mohla nominovat do této soutěže výrok konkrétního muže pronesený na veřejnosti, v médiích, na videu, blogu, v textu, článku nebo na sociálních sítích.

Na druhém místě se umístil komentátor HN Petr Honzejk za text MeToo pro chlapy nad 40 a třetí místo získal Petr Gibas ze Sociologického ústavu Akademie věd za rozhovor, který dostal titulek Žijeme v patriarchátu.

Co si Pavel Houdek myslí o sebeobraně pro ženy, proč bychom si pod ní neměli představovat bouchání do boxerského pytle a jak souvisí s genderovou rovností? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.