Generace na rozcestí: Co se sebou po škole

Studium vysněného oboru na vysoké škole vám práci nezaručí. Někteří lidé nakonec zakotví ve zcela jiném oboru, než v tom, který studovali. Svou roli v tom můžou sehrát nejrůznější okolnosti, ale někdy jde čistě o vlastní rozhodnutí.

Robert Candra: Řemeslníci s diplomem
V malé dílně na kovovýrobu v Českém Meziříčí poblíž Hradce Králové se pilně brousí a svařuje, od nástrojů v rukou muže v ochranné masce a popálené kožené zástěře nepřetržitě létají jiskry a z kovových částí rychle roste klecový vozík. Svářečku má v ruce Jan Svoboda, vystudovaný kybernetik. Práce rukama ho baví, vydělá si jí téměř stejné peníze jako předtím kybernetikou, a chce u ní zůstat i nadále.

Oskar Hora studoval politologii. I on se k řemeslu dostal neplánovaně – tím jeho je kameničina. Náročné řemeslo se učil od základů. „Každý, kdo tam přišel s faldíky, měl za tři měsíce „pekáč buchet“ na břiše a pracky s obrovskými bicepsy. Bylo to hrozně náročné,“ vzpomíná Oskar Hora na lámání kamenů v lomech. Dneska už kamenické řemeslo ovládá suverénně a je schopen vyrobit skoro cokoliv, většinu jeho zakázek tvoří různé zídky, obklady domů. Proč u fyzické práce zatím Oskar Hora zůstává?
Poslechněte si příběhy obou řemeslníků „s diplomem“ v reportáži Roberta Candry.



Vojtěch Berger: Deziluze slovenských absolventů
Také na Slovensku je jedna z nejvyšších nezaměstnaností mladých lidí v rámci Evropské unie- bez práce tam je více než třetina lidí do 25 let. O těžkostech mladých, kteří právě dokončili studium, tam vznikl i filmový dokument, který půjde na podzim do kin. Režisér Tomáš Krupa si ve snímku Absolventi dobře všiml, že spousta mladých Slováků stále častěji nedělá v životě to, co si původně vysnila.

Podle nové slovenské vlády by školy měly vychovávat absolventy, kteří se na trhu práce uplatní – tedy méně gymnazistů a více studentů na středních technických školách. I na vysokých školách mají mít zelenou hlavně technické obory. Podle ministerstva školství Slovensko nepotřebuje tisíce historiků, archeologů nebo politologů. Spíš by mělo nabídnout kvalitní technické pracovníky zahraničním automobilkám nebo výrobcům elektroniky, kteří si na Slovensku postavili závod.
O skepsi mladých Slováků a možnostech, jak zaručit absolventům práci po dokončení studia, je reportáž bratislavského zpravodaje Vojtěcha Bergera.

02620591_6.jpeg


Generace na rozcestí
Český rozhlas 1 – Radiožurnál a Radio Wave spolupracují na projektu reportáží s názvem Generace na rozcestí. Zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu a redaktoři Radia Wave se vždy ve dvou reportážích budou zabývat problémy, které řeší mladí lidé v zahraničí i u nás.
Příspěvky se na Radiožurnálu běží každou neděli ve 13:35. Radio Wave je odvysílá v pondělí mezi 12. a 13. hodinou.
rozhlas.cz/radiowave/generacenarozcesti

autoři: vob , Robert Candra
Spustit audio