Generace na rozcestí: Okupujte Wall Street, okupujte Česko

Protesty naštvaných mladých lidí zahýbaly před několika měsíci Amerikou. Hnutí Okupujte Wall Street bylo tehdy žhavou zprávou.

Mluvilo se o demonstracích, které můžou podkopat dominantní postavení finančních trhů a velkých korporací. Podařilo se jim to? Jak se tato vlna protestů, která se ve dnech své největší popularity rychle šířila prakticky po celém světě, ujala u nás? A jak je to v Česku s dalšími podobami aktivismu mladých? Odpověď hledá Generace na rozcestí: dvě reportáže, které se doplňují.

Vít Pohanka: Kde je hnutí okupujte Wall Street
Hnutí Okupujte Wall Street a jeho odnože vznikly hlavně z iniciativy mladých lidí a studentů. Ty tady už teď v McPhersonově parku, kde zdejší odnož Occupy na podzim vybudovala improvizovaný tábor, vidět není. Hrstka spíš starších lidí – některých viditelně bezdomovců - sem nepřichází ani tak demonstrovat, jako spíš čekat na pomoc.

Aktivista Andrew přesto zdůrazňuje, že je tohle shromáždění protestem, který sjednocuje společný cíl: „Někteří lidé jsou tady jen kvůli tomu, že dostanou najíst zadarmo. Jiní kvůli finančním darům. Další z úplně jiných důvodů. Ale tou hlavní motivací je boj za ekonomickou rovnost, vzdělání zdarma a dostupná lékařská péče pro všechny. Hnutí za lidská práva to trvalo nějakých 10, 15 let, než splnilo svůj účel. Naše hnutí je pořád ještě v plenkách a podívejte, co jsme za pár měsíců dokázali. Naše hlasy bylo slyšet po celé zeměkouli. Jsme v každém státě v téhle zemi. Jsme zastoupení v každé zemi na světě. Hnutí Okupujte Wall Street a jeho odnože najdete všude. Lidé už mají dost toho, že bohatí lidé „superbohatnou" a chudí lidé „superchudnou".“

Jen kousek od McPhersonova náměstí ve Washingtonu je konzervativní think-tank Cato Institute. A právě tam mířím za Johnem Samplesem, který vede Centrum pro reprezentativní vládu. O hnutí Occupy Wall Street píše a zabýval se jím, jako fenoménem, který by mohl změnit způsob vlády ve Spojených státech.
Poslechněte si celý příspěvek zpravodaje ČRo v USA Víta Pohanky o současné situaci hnutí Okupujte Wall Street!



Robert Candra: Okupujte Česko?
Až na izolované výjimky, které ale k Okupujte Wall Street odkazují spíš jako k pouhé inspiraci a své aktivity omezují téměř výhradně na sféru internetových sociálních sítí, se u nás hnutí prakticky neujalo. Češi a Češky samozřejmě nejsou neohroženými ostrůvky prosperity ve vlnách ekonomické krize. Jsou tedy příliš pohodlní na bivakování po náměstích? Nebo je jim snad všechno jedno?

Ptal jsem se socioložky Kateřiny Vráblíkové z AV ČR: „Důvod bych neviděla v charakteru hnutí OWS, ale v charakteru českého aktivismu obecně. Češi obecně skoro vůbec neparticipují v politice, jsou spíš pasivní. Občan navíc nevidí dostatečnou odpověď na straně politických elit a nevidí, že by měl se svojí participací vůbec nějakou šanci uspě. Nemá dostatek přístupových kanálů, kterými by politiku mohl ovlivnit.“

Jednou z tuzemských aktivistických skupin, které se u Occupy přiznaně inspirují, je Skutečná demokracie teď! (a dodejme, že i její název je českým ekvivalentem názvu existujícího španělského protestního hnutí). Prohlášení SDT jsou v duchu zámořského vzoru formulována jako vágní konstatování obecné nespokojenosti se současnou vládou, psaná z pozice anonymního „my". Politolog a dlouholetý aktivista Ondřej Slačálek je k podobným pokusům o doslovné přenesení modelů fungujících jinde kritický.
Poslechněte si celý příspěvek reportéra Roberta Candry o aktivismu mladých v Česku a vlivu Okupujte Wall Street na něj!


Generace na rozcestí
Český rozhlas 1 – Radiožurnál a Radio Wave spolupracují na projektu reportáží s názvem Generace na rozcestí. Zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu a redaktoři Radia Wave se vždy ve dvou reportážích budou zabývat problémy, které řeší mladí lidé v zahraničí i u nás.
Příspěvky se na Radiožurnálu běží každou neděli ve 13:35. Radio Wave je odvysílá v pondělí mezi 12. a 13. hodinou.
rozhlas.cz/radiowave/generacenarozcesti

autoři: vpo , Robert Candra
Spustit audio