Generace Z v celibátu. Z jakých důvodů dnes mladí lidé sexuálně abstinují?

18. březen 2023

V novém díle hotcastu Pot moderátoři Eliška Soukupová a Karel Vladyka probírají celibát od historie až po současnost. Se sexuální abstinencí jsou tradičně spjaty mnišské řády a některé církve, ale i jiné společenské funkce a role. Například v prvních desetiletích dvacátého století byl v českých zemích celibát povinný pro učitelky, aby je vlastní děti nerozptylovaly od práce. „Naštěstí už tady máme takovou malou věc, které se říká feminismus,“ raduje se Karel.

Sexuální abstinenci ale volí spousta lidí i dobrovolně. A to i z řad dnešní generace Z, která se o tom nestydí mluvit na TikToku. Eliška s Karlem se shodují, že to je dobře. „Ze svého mládí si pamatuji, že sexuální aktivita byla známkou toho, že jsi cool. Když jsi přiznal, že zkušenosti nemáš, byl jsi outsider,“ říká Eliška. Jako důvody k celibátu mladí lidé uvádějí zaměření na vlastní seberozvoj, spiritualitu, ale i nepříjemné či traumatické zážitky.

Upozorňujeme, že tento pořad není vhodný pro děti.

Řeč je i o spojení sexu, náboženství a spirituality. „Být člověkem sexuálním je úzce spjato s tím, být člověkem duchovním,“ cituje Eliška psychoterapeuta a bývalého mnicha Thomase Moora. Na to Karel navazuje citací básníka Walta Whitmana: „Pokud duše není v těle, tak kde je, že jo.“ Eliška strávila poslední silvestr v indickém ašrámu, takže své vlastní bohaté zkušenosti s celibátem i spiritualitou sdílí i oba moderátoři.

Proč dnes mladí lidé vstupují do celibátu? Jak se flirtuje v indickém ašrámu? Jaký je rozdíl mezi modlením a manifestováním? A proč se vyplatí pravidelně chodit k zubaři? Poslouchejte v novém díle hotcastu Pot.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.