Pro kluky jsem byla tajemství, teď mě loví jako trofej. Nenávidím slovo exotická

7. březen 2023

„Nemůžu vystát, když za mnou někdo přijde s tím, že jsem taková krásně exotická a že to chtěl vždycky zkusit. Připadá mi, jako by mluvil o nějakém koberci nebo ovoci, ale ne o člověku. Já nejsem tester,“ říká Baďa. Pohled z druhé strany přináší Anna, dívka z české majority, kterou v pubertě fascinovali kluci s tmavou pletí. Jak její randění přijímalo okolí a jak se na hledání vztahů dívá dnes? Poslechněte si první díl podcastu Lásky čas.

„Jako malá jsem se zamilovala do Beyoncé a hrozně jsem si přála být jako ona, mít ty krásné vlasy, pleť, hlas, všechno. V pubertě jsem pak našim řekla, že si jednou určitě přivedu tmavšího kluka,“ popisuje Anna. Poslechněte si, jak její randění probíhalo a jak se na svou teenage obsesi dívá dnes.

„Homogenita společnosti je u nás vnímaná jako žádoucí. Tuhle zkušenost v Češích vypěstoval socialismus, ale kořeny tohoto uvažování sahají až do dob národního obrození,“ říká sociální a kulturní antropoložka z FHS UK, Dana Bittnerová. V podcastu vysvětluje, odkud se v nás berou stereotypy, co je upevňuje a jak se dají měnit.

Poslechněte si, jaké hlášky zazdí rande s Baďou nebo Annou. Jsou podle nich při navazování vztahů ohleduplnější kluci, nebo holky?

Upozorňujeme, že tento pořad není vhodný pro děti.

Natálie Sousa

O sérii Lásky čas

Podcast připravuje pro Radio Wave novinářka Natálie Sousa. V šestidílné sérii se věnuje randění a vztahům generace Z a mladších mileniálů napříč etniky v Česku. Zkušenosti lidí z minorit i z majority komentují akademici a mladí intelektuálové. Lásky čas startuje 7. března 2023 a novou epizodu publikujeme každé úterý.

Autorka: Natálie Sousa
Kreativní producentka a dramaturgyně: Veronika Ruppert
Zvuk: Jan Brauner
Hudba: Ai fen
Vizuály: Natalie Kubenk
autoři: Natálie Sousa , Veronika Ruppert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka