Randím potají. Kámoši, co chtějí „zkusit Asiatku“, mě iritují

21. březen 2023

„Z rodiny jsem vnímala striktnost – žádný kluci dokud nedostuduju, abych se soustředila na školu,“ říká Kristýna. Ve vztazích měla zatím štěstí na ohleduplné kluky, ale hlášky přátel ji někdy zraňují: „Bavíme se o randění a oni třeba řeknou: ‚Jo, Vietnamku jsem ještě neměl, tu bych si dal.‘ Asi to myslí jako kompliment, ale já to nechápu a frustruje mě to.“

Nevhodné řeči od přátel slýchá i Natálie kvůli vztahu s Tuanem. „Už jsem rezignovala na vysvětlování, odmítám dokola obhajovat to, s kým chodím,“ popisuje. „Kamarádka mi tvrdila, že není rasistka a jen si ze všeho dělá srandu. Říkala, že před mým vztahem s Tuanem bych s ní určitě souhlasila,“ vypráví Natálie.

Čtěte také

Na stereotypy spojené s vietnamskou kulturou je už alergická, stejně jako na hlášky svých kamarádů, že má „Asian Fever“. Oba s Tuanem říkají, že se navzájem obohacují. Popisují ale i výzvy, které jim přináší odlišné kulturní a rodinné zázemí.

S lidmi z české majority randili ze začátku i Sandra a Honza. Mladý pár spojuje vedle vietnamských kořenů také dětství a dospívání v českém pohraničí. Zatímco Sandra se v rodinách svých expartnerů z české majority cítila vítaná, Honza to u českých maminek a tátů jednoduché neměl.

„Vždycky mě aspoň jeden z těch rodičů neakceptoval. Brali mě jako něco míň. Nikdy mi to neřekli do očí, ale na tom vážném a kyselém výrazu v obličeji to poznáš. Bylo to nepříjemný, nechtěl jsem tam trávit čas,“ vzpomíná.

Poslechněte si, jak se v Česku hledá láska mladým lidem s vietnamskými kořeny. Na co naráží při randění s majoritou a jak jejich vztahy ovlivňují rodiče?

Upozorňujeme, že tento pořad není vhodný pro děti.

Natálie Sousa

O sérii Lásky čas

Podcast připravuje pro Radio Wave novinářka Natálie Sousa. V šestidílné sérii se věnuje randění a vztahům generace Z a mladších mileniálů napříč etniky v Česku. Zkušenosti lidí z minorit i z majority komentují akademici a mladí intelektuálové. Lásky čas startuje 7. března 2023 a novou epizodu publikujeme každé úterý.

Autorka: Natálie Sousa
Kreativní producentka a dramaturgyně: Veronika Ruppert
Zvuk: Jan Brauner
Hudba: Ai fen
Vizuály: Natalie Kubenk
autoři: Natálie Sousa , Veronika Ruppert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.