„Ale ty nejsi jako oni, ty jsi jiná.“ Jak na duševní zdraví dopadá rasismus?

6. duben 2023

„Když jste neustále upozorňováni na svou odlišnost, můžete se cítit izolovaní a nepochopení. Čelíte stresu a můžete mít úzkost ze setkávání s cizími lidmi,“ říká psycholožka Monika Mihaličková. „Pokud kolem sebe nemáte lidi, kteří vás vyslechnou, když vaši přátelé bagatelizují vaše zkušenosti, nebojte se vyhledat pomoc psychoterapeuta.“

„Pro ty, kdo jsou nějak odlišní a společnost je tak vnímá a poukazuje na to, je zásadní, aby měli bezpečné prostředí. Místo, kde je někdo vnímá jako celistvou bytost, jako individualitu,“ popisuje odbornice. Vysvětluje, že lidé, kteří poslouchají opakované rasistické poznámky, mají komplikovanější vztahy s okolím i sami se sebou.

Monika Mihaličková

Monika Mihaličková

Monika Mihaličková je psycholožka, lektorka, supervizorka a expertka spolupracující s neziskovým sektorem. Věnuje se zejména tématům spojeným s romskou minoritou. V rámci své odborné psychologické práce se zaměřuje na romské duševní zdraví. Zabývá se problémy rasového traumatu a rasové mikroagrese v České republice i v evropském prostoru.

Psycholožka Monika Mihaličková se zaměřuje na duševní zdraví minorit, rasová traumata a mikroagresi. V doprovodném rozhovoru podcastové série Lásky čas vysvětluje, jak rasismus podrývá duševní zdraví. Od urážek a násilí, přes institucionální rasismus až po neverbální mikroagrese. Říká také, v jakých případech je dobré vyhledat odbornou pomoc psychoterapeutů.

„Ty jako Romka nevypadáš, ty jsi hezká!“ Poslechněte si, jak na psychiku působí mikroagrese a každodenní rasismus. Duševní zdraví minorit v česku rozebírají psycholožka Monika Mihaličková a novinářka Nátalie Sousa.

Natálie Sousa

O sérii Lásky čas

Podcast připravuje pro Radio Wave novinářka Natálie Sousa. V šestidílné sérii se věnuje randění a vztahům generace Z a mladších mileniálů napříč etniky v Česku. Zkušenosti lidí z minorit i z majority komentují akademici a mladí intelektuálové. Lásky čas startuje 7. března 2023 a novou epizodu publikujeme každé úterý.

Autorka: Natálie Sousa
Kreativní producentka a dramaturgyně: Veronika Ruppert
Zvuk: Jan Brauner
Hudba: Ai fen
Vizuály: Natalie Kubenk
autoři: Natálie Sousa , Veronika Ruppert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.