Holky šátek odložily kvůli randění. Kluci v Česku se bojí vztahu s muslimkou

4. duben 2023

„Kdybych šátek neměla, kluci by se na mě dívali jinak. Spousta mých kamarádek muslimek šátek sundala, bály se, že si tu nikdy nenajdou lásku,“ říká Dana. Od malička vnímá bariéry spojené nejen s vírou a zakrytými vlasy: „Holky kolem mě měly jiné proporce, jiné vlasy, jinou barvu pleti. Když mi bylo 13, četly jsme Bravíčka a v těch jsem neviděla holky jako já. Proto i v mé hlavě můj vzhled nebyl „normální“.

„To, že muslimská děvčata čekají se sexem až do svatby, je poměrně běžné. Jsou tak vychovávaná a je to pro ně i otázkou cti. Berou to tak, že se má čekat do svatby, podobně jako to bývá v tradičnějších křesťanských rodinách,“ říká Veronika Kramáreková, spoluautorka studie o mladých muslimkách a muslimech v Česku.

Čtěte také

„Intimita a láska není totéž co sex,“ říká Akram. Je přesvědčený, že nejdřív mezi partnery musí vzniknout porozumění a hloubka vztahu a až pak má přijít sex. „Dnes je to často naopak. V pubertě jsem vnímal, že čím víc budu mít holek, tím budu větší frajer. Chtěl jsem získat respekt okolí, trochu jsem s tím bojoval, ale nakonec jsem našel rovnováhu. Byl to obrovský boj, ale nepřekročil jsem určitou linii,“ popisuje Akram.

Hledání lásky a sebevědomí v podcastu popisuje i Mikuláš, který má kořeny v Tunisu. Není věřící, ale odmalička vnímal, že do české společnosti nezapadá svým vzhledem. V pubertě to pro něj bylo složité, ale teď se rozhodl vyložit karty na stůl: „Řekl jsem si, už jsem trpěl dost, pojďme z toho udělat přednost,“ popisuje. Na jaké stereotypy je při seznamování a randění alergický a kde pro něj jsou hranice mezi humorem a nepřijatelnými poznámkami?

Existuje ve vztazích muslimek a muslimů „randění“? A jak se v Česku hledá láska věřícím i nevěřícím lidem s kořeny z Blízkého východu?

Upozorňujeme, že tento pořad není vhodný pro děti.

Natálie Sousa

O sérii Lásky čas

Podcast připravuje pro Radio Wave novinářka Natálie Sousa. V šestidílné sérii se věnuje randění a vztahům generace Z a mladších mileniálů napříč etniky v Česku. Zkušenosti lidí z minorit i z majority komentují akademici a mladí intelektuálové. Lásky čas startuje 7. března 2023 a novou epizodu publikujeme každé úterý.

Autorka: Natálie Sousa
Kreativní producentka a dramaturgyně: Veronika Ruppert
Zvuk: Jan Brauner
Hudba: Ai fen
Vizuály: Natalie Kubenk
autoři: Natálie Sousa , Veronika Ruppert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.