Globalizovaný Pitbull je popový fastfood

2. prosinec 2014

Před deseti lety se floridský rapper Pitbull stal první kubánsko-americkou hvězdou v hip hopu a také čelným propagátorem portorického reggaetonu. Když ale tahle vlna opadla, naskočil na přelomu tisíciletí na právě se rozjíždějící vagon taneční hudby. Nebyl to vůbec špatný krok – s Give Me Everything a Timber se následně podíval na vrcholy žebříčků po celém světě.

Jeho nejnovější album Globalization má být oslavou těchto globálních úspěchů (nakonec jedna z jeho přezdívek je Mr. Worldwide) a Pitbull na své osmé studiové desce (za jedenáct let!) takzvaně kuje železo, dokud je žhavé, a to opulentním mixem EDM, popu, hip hopu, latiny anebo třeba country.

Pitbullovi lze dát za pravdu v tom, že je skutečně dokonalá globální hvězda – jeho etnicita je otevřená, a když se mu zachce, může být gangsta drsňák, latinskoamerický milovník i cvičitel z fitka. Ať už do své hudby vecpe jakékoliv ingredience, nedá se říct, že by se tomu vyloženě nedalo věřit, a v tom je Pitbull maximálně verzatilní postava. Je tu ale samozřejmě i ona odvrácená stránka globalizace – všechny regionální či stylové výpůjčky jsou vždy přizpůsobené obecnému vkusu, a tak nakonec chutnají asi jako pověstný Big Mac. Tedy v podstatě nijak.

Komerční úspěchy svědčí o tom, že Pitbull našel skulinku na trhu, když klasický klubový hédonismus žánru EDM přesunul na letní pláže. To je ideální místo pro jeho orgie synťákových riffů a bucharů, které se občas promění v euforické zvedáky. Rozdíl je většinou jen v melodických motivech – bluegrassový sampl (Day Drinking), samba (Fireball) či panovy flétny (Fun) fungují jako jakési laciné háčky, které od sebe odlišují jednotlivé skladby. Zpěváci jsou zaměnitelní a Pitbullův monotónní rap je tady vlastně jen z povinnosti. On je vlastně jakýmsi symbolem celého projektu, vždyť pod skladbami jsou podepsané celé týmy producentů.

03263176.jpeg

Pitbull se nám na Globalization snaží vnutit euforickou party náladu s vervou bojového psa, až vás to může vyděsit. Za poslední roky vykukuje jeho agresivní hédonismus všude – od fotbalového šampionátu až po film Tučňáci z Madagaskaru. Úspěch Give Me Everything nebo Timber se mu ale nejspíš zopakovat nepodaří, producent Dr. Luke mu tentokrát dodal slabší materiál. Skladby tak budou mít – tipuji – alespoň šanci v reklamách na alkoholické nápoje.

Hodnocení: 15 %
Pitbull – Globalization (RCA/Sony)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.