GPS hodinky, chůvičky i hlídací apky jsou děravé, běžně se stává, že dítě může sledovat někdo cizí

4. srpen 2021

„Bezpečnost na internetu je strašně složitá záležitost, která se navíc dynamicky mění. Většina rodičů to pořád ještě neumí uchopit,“ říká publicista a odborník na bezpečnost v online prostředí Daniel Dočekal.

Klíčem k bezpečnosti dětí je podle Daniela Dočekala vědět, co dítě v kyberprostoru dělá. „V reálném světě jsme děti proškolili, že se nemají bavit s cizími lidmi a nechodit na nebezpečná místa. Ale kolik hodin dítě tráví online, rodiče nedokážou nebo často taky nechtějí sledovat,“ říká Dočekal.

Daniel Dočekal

Dočekal varuje i před GPS hodinkami, sledovacími aplikacemi nebo i nevinně vypadajícími chůvičkami. „Všechny tyhle technologie jsou děravé. Spousta z nich má vážné bezpečnostní chyby, běžně se stává, že dítě může sledovat úplně cizí člověk, pomocí hodinek mu může dokonce i zavolat,“ vyjmenovává příklady z praxe bezpečnostní expert.

A když o pořízení hlídací technologie uvažujeme? „Hledejte recenze na internetu, české i zahraniční. Podívejte se, kde se to kupuje a jaké jsou zkušenosti lidí,“ doporučuje Dočekal. „To ale stejně neznamená, že když nenajdete špatnou recenzi, že je daná věc bez rizik. I pro renomované značky platí, že technologie, která je bezpečná, za tři měsíce už bezpečná není,“ dodává.

Jak funguje okradení při hraní online her? Jak z telefonu poznat, že se dítě pohybuje v bezpečném online prostředí? Dozvíte se v Houpačkách s Danielem Dočekalem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.