Hana Frišonsová – příliš temná a alternativní?

19. listopad 2011

V Modeschau jsme tentokrát zvali na aktuální Pop Up v Minty Gallery, který prezentuje aktuální kolekci šperků Zoe & Morgan.

Ačkoliv je řada inspirovaná tetovacími motivy a objevují se v ní často i poměrně temné a mnohoznačné symboly, plní stránky předních módních světových magazínů. Podobně i poslední kolekce mladé české návrhářky Hany Frišonsové Mysteries, která právě svým temným a tajemným laděním zaujala stylisty Lady Gaga a získala letos jako jediná česká práce ocenění na Vídeňském týdnu módy a fotografie (viz červnová Modeschau).

Kolekce Mysteries měla také být tématem jedné z tzv. Fashion Session, seriálu módních videí, která produkuje zejména tuzemská módní blogosféra pro českou a slovenskou módní televizi Fashion TV. Tato videa jsou jakýmsi klipovým product placementem, s naivně poetickými pokusy o chatrné dějové linky, které nejsou myšlené jako vtip, i když tak často vypadají. Proto nás překvapilo, že se do něčeho takového rozhodla pustit také Hana Frišonsová, které je romantické naivní cupitání kolem líbivých značkových oblečků na hony vzdálené. Hanino video ale mělo být (a k naší radosti skutečně JE) jiné. Pro Fashion TV až příliš, a proto se ho rozhodli raději neodvysílat.

Citujeme vyjádření editorky Gabriely Drobové z oficiálního webu Fashion TV: „Dovolte mi, aby som sa touto cestou ospravedlnila fanusikom relacie Fashion Session. Najnovsiu epizodu s podtitulom black edition som nepustila na televizne obrazovky. Je to prilis alternativne, ponure, depresivne, nevkusne... teda v uplnom rozpore s tym, o com ma byt FashionTV. Ta vam ma prinasat radost a mate mat pri jej sledovani dobru naladu. Este raz sorry, v tomto som musela byt nekompromisna...“

Jak toto video působí na vás, se můžete přesvědčit sami zde, přičemž doporučujeme srovnat úroveň tohoto videa s libovolnými předchozími díly Fashion Session. Náš názor na tuto věc je jednoznačný, video považujeme za kvalitní a koherentní prezentaci kolekce Mysteries. Na rozdíl od předchozích dílů Fashion Session se z něj dozvídáme zajímavé informace o předváděných modelech. Tento rozpor v názorech na vyznění videa je zřejmě daný rozdílnými cílovými skupinami Fashion TV a Modeschau. Přesto jsme ale přesvědčeni, že i ty nejmladší české a slovenské fashion victims by tento nápor smyslu mohly unést… O okolnostech natáčení videa a jeho zákazu jsme mluvili přímo s Hanou Frišonsovou.

Dvojčata Zoe a Morgan kráčí ve stopách svého otce, šperkaře Douglase Sibbalda (Silver Fox). Díky movitým kosmopolitním rodičům zcestovali svět, od Nového Zélandu přes Japonsko až po Indii. A právě v Indii se Morgan nadchl pro drahé kameny. Jejich kouzlu podlehla i Zoe a sourozenecká spolupráce začala. První kolekci Gimme Danger představili v roce 2006 a v roce 2008 následovala Fine collection. V té době už se k rodinnému podniku připojila i sestra Ruth. Šperky značky Zoe & Morgan se pravidelně objevují v prestižních módních magazínech a nosí je třeba Kate Moss. V pražské Minty Gallery se v rámci aktuálního Pop Up Store představí kolekce inspirovaná klasickými motivy tetování Tattoo Parlour Etiquette. Jak bude Pop Up a následující výstava probíhat, se ptala redaktorka Anna Mayerová kurátorky Minty Gallery Hanny Beranové.

Odkazy:
hanafrisonsova.com
www.zoeandmorgan.com
www.minty.cz

Playlist:
Cass McCombs – The Same Thing (Domino)
Athletes – Fall Apart (uns.)
Funk Police – Back Inside You (AVANT! Records)
Husky Rescue – Sound Of Love (Catskills Records)
Chelsea Wilfe – Mer Water Borders remix (Pendu Sound)
White Denim – No Real Reason (Downtown Records)
Psychobuildings – Terror Management (Transparent)
Zambri – On Call (Kanine Records)
Yola Fatoush – I Hate Him (uns)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.