Havel mě naučil vnímat svět jinak. Se synem jsme se několik let nebavili, říká Ladislav Špaček

29. srpen 2021

​​​„Táta byl velmi laskavý, ale měli jsme odtažitý vztah. Snažil se mě naučit třeba čistit boty, ale já jsem odmítal, raději jsem hrál venku fotbal. Teď toho lituji,“ říká Ladislav Špaček, který od roku 2004 popularizuje téma etikety a zásad společenského chování.

Mezi lety 1992–2003 byl mluvčím a poradcem Václava Havla, procestoval s ním celý svět a setkal se se všemi tehdejšími osobnostmi světové politiky i kultury. ​​„Václav Havel mě naučil vnímat svět jinak, byl pro mě skutečným vzorem gentlemana a osobností, která nám prostoupila životem. Čerpáme z toho dodnes,“ říká.

Ladislav Špaček

„Můj syn Radim ​​(filmový režisér, který dostal Českého lva za snímek Pouta a seriál Svět pod hlavou – pozn. red.) je gay. V mládí se hodně hledal a v té době žil velmi bujarým životem. Snažil jsem se mu vysvětlit, že nemám dobrý pocit, když se někde toulá do noci, ale při jedné z ranních hádek mi ujely nervy a hodil jsem po něm hrnkem s kafem. On uhnul, podíval se na mě a odešel. Potom jsme se několik let neviděli,“ přiznává Ladislav otevřeně.

​​​​​​„Až s odstupem mnoha let mi řekl, že málem skočil z Nuselského mostu. Přelezl plot, vypil lahev tvrdého alkoholu, lehl si a usnul s přáním, že v deliriu spadne dolů.“ Naštěstí si ho ale včas všimli policisté a přenesli jej do bezpečí.

​​Jaký má dnes Ladislav vztah se synem, který v šestnácti letech odešel z domu a už se nevrátil? Bylo pro něj složité vypořádat se s návratem do „normálního“ života po ukončení kariéry mluvčího prezidenta? Jak nesl diagnózu rakoviny prostaty? A prožívá emoce naplno? Dozvíte se v novém Pochlap se.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.