Heart of Noise bude počtvrté tepat v Innsbrucku

29. květen 2014

Ještě před čtyřmi roky by vám na otázku, kam v jarním Rakousku vyrazit za experimentálním hudebním festivalem, nejspíš většina dotázaných odpověděla jednotně, že do Kremže na Donau Festival. V červnu 2011 se ale začala psát historie jednoho komorního festivalu, který bude dost možná v budoucích letech neméně známý jako jeho slavnější konkurent, jenž má letos úspěšně za sebou jubilejní desátý ročník. Zatím je samozřejmě Heart Of Noise stále co do všeobecného povědomí o něm a počtu vystupujících s Donau Festivalem nesrovnatelný, zároveň už si ale během uplynulých tří let dokázal najít své příznivce i za hranicemi našich jižních sousedů.

O víkendu mezi 6. a 8. červnem proběhne v centru Innsbrucku už čtvrtá edice festivalu Heart Of Noise, kterou si opět užijí především příznivci temných a hlučných odnoží současné experimentální i klubové produkce. Vedle vystoupení několika projektů a producentů, se kterými už mělo čest i české publikum (The Haxan Cloak, AUN, Ryoji Ikeda, Wolf Eyes, Philip Jeck), je velká většina programu složena ze jmen, která se zatím bohužel českým klubům vyhýbají. O důvod víc, proč do horského střediska na začátku června vyrazit.

Páteční line-up v příznačně nazvané lokaci Para Noise Garden odstartuje zvukový mistr Rashad Becker (v berlínském studiu Dubplates masteroval více jak tisíc elektronických nahrávek), jehož loňské debutové album Traditional Music Of Notional Species Vol. I, které vyšlo u labelu PAN, umístil magazín The Wire na třetí místo svého žebříčku alb za rok 2013. Úplně jiný hudební vesmír pak vzápětí představí italské duo Hard Ton – nepřehlédnutelný (původně heavymetalový!) zpěvák Massimo Bastasi a DJ a producent Mauro Copeta dohromady tvoří ryzí elektro/disko, které by se neztratilo na žádné pořádné queer parade. Noční program v prostoru Stadtsaal už slibuje podstatně experimentálnější hudební zážitek: Ryoji Ikeda představí svůj nejnovější projekt Supercodex a aktuální tvorbu odprezentují i Demdike Stare, Dalglish nebo The Haxan Cloak.

03131977.jpeg

Podvečerní sobotní program bude mít pod patronátem německý label Denovali Records – na střeše innsbrucké Pema Tower zahraje dvojice AUN a hledač zvuků Brian Pyle aka Ensemble Economique. O pořádnou masáž ušních bubínků se ale už opět ve Stadtsaalu postará především duo Emptyset se svou verzí zrytmizovaného glitchového hluku a Russel Haswell, známý svými nekompromisními sonickými experimenty. Kromě nich vystoupí ten samý večer i pionýr elektronických zvuků Hans-Joachim Roedelius (v říjnu oslaví už 80. narozeniny), který společně s Wernerem Moebiem představí projekt Lindabrunn Recollage.

Žádné výrazné vydechnutí nenabídne návštěvníkům čtvrté edice Heart Of Noise ani nedělní program. Kromě méně známých projektů Outer Deep nebo Kreuz 17 uzavře třídenní hlukovou temnotu belgicko-italské „tech-noise“ duo Lumisokea, Kevin Drumm či přístupnější Philip Jeck a experimentátorka se svým hlasem Holly Herndon. Letošním vystupujícím na festivalu Heart Of Noise se bude na Radiu Wave věnovat i pondělní Echo, kompletní program čtvrtého ročníku včetně všech dalších informací je pak samozřejmě k dispozici na oficiálním webu festivalu http://heartofnoise.at/.

Festival Heart Of Noise, 6. – 8. červen, Innsbruck, Rakousko

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.