Hergot!: Islám v České republice?

8. únor 2015

Islamofobie se v české společnosti dostává podobně jako jinde v Evropě do popředí zájmu. Nedůvěra, strach a neznalost často plodí nenávist. Přibývá těch, kteří (i z pozic tzv. společenských elit) pronášejí povšechné soudy o muslimech a islámu. Atmosféra houstne. Jedni se bojí druhých. Po masové vraždě v redakci časopisu Charlie Hebdo se Francií prohnala vlna útoků na mešity a muslimská místa setkávání.

To, co aktivisté o muslimech a islámu říkají, má málo společného se životem skutečných muslimů v evropských městech. Chytají se veršů z Koránu podobně jako islamističtí fundamentalisté, zatímco běžní muslimové svoji víru prožívají velmi často úplně jinak.

Jak se v České republice žije muslimům, se kterými se běžně setkáváme? V českých ulicích nenarazíte na vousaté salafistické válečníky, ale spíš na úplně normální lidi – například na zdravotní sestry. Paní Suzanna Magomedova pochází z ruského Dagestánu. V České republice žije už dvacet let, pracuje v nemocnici. Hlásí se k islámu a současné nálady ve společnosti se existenciálně dotýkají jí i jejích blízkých.

V Hergot!u věnovaném ani ne tak islamofobii, jako spíš islámu každodennímu a „nudnému“ uslyšíte kromě Suzanny Magomedové Jakuba Orta, Jana Škroba, Petra Wagnera i Dominika Čejku a příjemnou dávku dagestánské populární hudby.

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.