Hergot!: Jak se zdobí stromeček na antroposofické Vánoce?

24. prosinec 2017

Kosmický Kristus jako věčný božský princip, který se vtělil do konkrétní postavy biblického Ježíše, patří k antroposofické perspektivě, ke které se u nás hlásí společenství Obec křesťanů. Možná vás překvapí, že velký myslitel Rudolf Steiner, který mimo jiné stál u zrodu myšlenky waldorfských škol, přišel také s velmi specifickou představou zdobení vánočního stromečku.

Antroposofické Vánoce se na mnoha rovinách od Vánoc typicky křesťanských neliší. V něčem je rozšiřují a v něčem jsou snad ještě křesťanštější. Vánoce jsou nakonec připomínkou Ježíšova narození, a právě Steinerův vánoční stromeček například připomíná třiatřiceti růžemi Ježíše Krista a věk, kterého se dožil. Je na něm i třiatřicet svíček, písmena alfa a omega nebo symboly planet.

Kněz Obce křesťanů Tomáš Boněk, který ve speciálním štědrovečerním dílu Hergotu antroposofické Vánoce představuje, ale zároveň připomíná, že je to svátek pro všechny smysly, kterých je podle Steinera dokonce dvanáct. Vánoce tedy každopádně musí i chutnat!

Jaký je vztah mezi antroposofickou tradicí a typickým křesťanstvím? Jaké vánoční tradice se v antroposofii zrodily a jak se antroposofové a antroposofky staví k tradicím původním? Poslechněte si celý sváteční Hergot!

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.