Hergot!: Jubileum s trochou křesťanské exotiky

1. duben 2013

První rok vysílání oslavil Hergot! s ohledem na vrchol velikonočních svátků: radost z Kristova vzkříšení se moderátoři rozhodli ventilovat především vyznáním, které křesťanské denominace jsou jim sympatické. Jan Škrob, možná v kontrastu ke své liberální povaze, povyprávěl o starozákonním stylem prodchnuté etiopské pravoslavné církvi a také o prastaré křesťanské tradici v Indii.

Petr Wagner kontroval křesťanským směrem, který v liturgických formách drží stále jazyk, kterým mluvil Ježíš (aramejštinu) a navíc se vyzná ze svého obdivu k církvi Arménů, u kterých vás možná překvapí, že také na Velikonoce barví vajíčka. Dominik sehrál svou roli šťouravého agnostika se vším všudy: po roce vytáhl otázku, která stála v záhlaví historicky prvního Hergot!u. Taky už se na ni nepamatujete? Do toho zazněl samozřejmě výběr z duchovní hudby všech zmíněných národů, odstartovaný ovšem písní 16 Horsepower, což je jedna ze skupin, bez kterých si Jan, Petr ani Dominik nedokážou představit žádný křesťanský svátek.

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.