Hergot!: Judaismus a křesťanství

18. listopad 2012

Cesty judaismu a křesťanství už více než 2000 let vedou v docela těsné blízkosti vedle sebe. Mnohokrát cesta křesťanská násilím přeťala tu židovskou, mnohokrát se obě od sebe na míle vzdálily, aby se opět přiblížily. Tématem aktuálního Hergot!u bylo právě to, co jeho moderátoři Jan Škrob, Dominik Čejka a Petr Wagner považují za nejdůležitější – a sice dialog mezi judaismem a křesťanstvím.

Host Aleš Weiss, praktikující věřící pražské židovské náboženské obce, někdejší student jeruzalémské ješivy a specialista na středověkou problematiku tématu, pomáhal odhalit historii pokusů o rozhovor na mezináboženské úrovni. A to od prvních, spíše vynucených krůčků po kladné změny, kterých se dosáhlo vlastně celkem nedávno v evropských moderních dějinách.

Pořad i tentokrát provázela tematická muzika převážně židovských autorů: Say Anything, Golem, Regina Spektor. Jako bonbónek jste mohli slyšet i aramejskou verzi Otčenáše a skladbu ze středověké tradice sefardských Židů.

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.