Hergot!: Mikulášovy historické patálie

8. prosinec 2013

Krátce poté, co byly pro tento rok rozdány ty nejdůležitější sladkosti, brambory i uhlí, zamířili Petr Wagner, Dominik Čejka a Jan Škrob přímo za svatým Mikulášem, aby zjistili, kde se vlastně tento oblíbený svátek vzal a proč se slaví tak, jak se slaví.

Na pomoc si k tomu přizvali historika a komparatistu Matouše Jalušku. Svátek vyrůstá ze středověkých legend a podle všeho už se u nás řadu století slaví v podstatě stejně. Kromě toho se také dozvíme, že v české kultuře tak kontroverzní Santa Claus je vlastně zakuklený Mikuláš, který se přes Holandsko dostal do amerického New Yorku a odtud dál, nebo jak je možné, že se slavení Mikuláše skoro v nezměněné podobě stále drží a neztrácí na popularitě, zatímco jiné svátky už dávno vymizely nebo pomalu mizí.

Protože svatý Mikuláš pocházel z Myry v Malé Asii, což je dnešní Turecko, zazní také něco z takzvaného anatolského rocku – specifického žánru, který rozjížděly turecké máničky v 60. letech i později. Kromě toho se můžete těšit na The Pogues (z desky Rum, Sodomy & The Lash, protože Mikuláš je také patronem námořníků) i tradiční duchovní hudbu východního ritu.

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio