Hergot! o Desateru: Nevezmeš jméno Boží nadarmo

19. květen 2014

Co znamená brát jméno Boží nadarmo? A proč se to nemá dělat? Jan Škrob, Petr Wagner a Dominik Čejka se ve čtvrtém pokračování seriálu o Desateru podívají na třetí přikázání. Na pomoc si k tomu přizvali známého teologa a religionistu Ivana Štampacha.

Ten prozradí, že v judaismu se ustavil zvyk nevyslovovat Boží jméno radši vůbec nebo skoro vůbec. Zastaví se ale i u toho, co vlastně ono Boží jméno je. Samo slovo Bůh je vlastně jen obecný pojem, který toto jméno nahrazuje, a proto výkřik „panebože!“ nebo „hergot!“ prohřeškem proti třetímu přikázání být nemůže.

I tak se ovšem v tradici zakořenilo právě toto chápání, které slouží spíš jako metla ke strašení a disciplinaci věřících. Základem přikázání je především to, že člověk nemá Boží jméno zneužívat ve svůj prospěch – což je koneckonců obsaženo i v Českém ekumenickém překladu Bible.

Playlist:
Luis Bacalov – His Name Was King
Donna Marie – Bless His Holy Name
Mr. Dream – Holy Name
Raphael Jacob Towers – Ehyeh Asher Ehyeh
Vampire Weekend – Ya Hey

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.