Hergot! o Desateru: Nezabiješ

14. červenec 2014

To, že není dobré zabíjet lidi, je docela bez diskuse. Jan Škrob, Dominik Čejka a Petr Wagner se proto rozhodli podívat na téma zabíjení trochu jinak -- je přípustné zabíjet zvířata? A je hranice mezi lidským a zvířecím tak jasná? O tom bude mluvit antropolog a kurátor Hrdličkova muzea člověka Marco Stella.

Stella jednoznačně říká, že křesťanské přikázání „Nezabiješ“ se na zvířata nevztahuje. Přesto i z křesťanské tradice známe významné osobnosti, které se k této složité otázce stavěly jinak -- například Františka z Assisi nebo Alberta Schweitzera.

Představa, že není v pořádku zabíjet zvířata, je prastará. Důvody byly ale různé a v podobě myšlenky, že zabití zvířete je eticky nepřípustné a srovnatelné s vraždou, se v Evropě rozšiřuje až v 19. století, částečně jako jeden ze způsobů, jak se měšťané vymezovali vůči dělníkům i šlechtě.

autor: Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.