Hergot! s Jumperem: Křesťanský anarchista v Kurdistánu

2. srpen 2015

Kurdové si vysloužili v posledních měsících pozornost jako jediní, kteří byli schopni úspěšně se postavit tzv. Islámskému státu, a také jako ti, kteří se pokouší o unikátní demokratický a rovnostářský politický projekt. V době, kdy začalo Kurdy bombardovat Turecko a málokdo tuší, co se na místě ještě stane, přišel do studia Hergot!u Lukasz Firla, přezdívaný Jumper. Křesťanský anarchista a pacifista působí v iráckém Kurdistánu s křesťanskou mírovou organizací již déle než čtyři roky.

Lukasz Firla vyrostl v rodině pastora Církve bratrské, ale brzy začal svou víru promýšlet po svém a postupně se dostal k hardcorové hudbě, veganství a nakonec se mu spojilo křesťanství a anarchismus v jeden celek. Podílel se na konceptu Godarchy a do povědomí se zapsal jako zpěvák legendární kapely John Ball. Když se setkal s mennonitskou organizací Christian Peacemaker Teams, odjel s nimi nejdřív na školení do Kolumbie a nakonec zakotvil v Kurdistánu. Tady dokumentuje porušování lidských práv Tureckem, ale také dává dohromady místní občanskou společnost, pokouší se propojovat lidi a podporuje feministické projekty.

Často jsou konflikty na Blízkém východě vykládány jako sektářské a náboženské násilí, Lukasz Firla ale vysvětluje, že je to o dost složitější. Třeba v Iráku sehrála negativní roli už Velká Británie, která stát na začátku 20. století vytvořila zvenčí, aniž by přihlížela k sebeurčení místních lidí. Nejde navíc jen o náboženství. „Pro někoho je hlavní identitou náboženství, pro někoho etnikum nebo kultura,“ připomíná Lukasz a dodává, že různí lidé mohou a často i chtějí žít spolu: „Vidíme krásná prolnutí, když děláme workshopy z různých – jak etnických, tak náboženských – skupin. Lidé ze Sýrie a z Iráku, Arabové, Kurdové, jezídi jsou tu spolu. Lidé chtějí žít společně, budovat mosty a sdílet se.“

03440939.jpeg

S Jumperem jsme se bavili také o tom, jestli blízkost Islámského státu neotřásla jeho vlastními pacifistickými ideály, jaké to je vracet se zpět na území, na které začali právě útočit Turci, nebo o tom, jak vnímá světovou levicí s nadějí sledovanou revoluci v syrské Rojavě. Řeč došla i na způsob, jak se v Evropě mluví o utrpení místních křesťanů: „Je zajímavé, že třeba z evropského pohledu jsou křesťané víc opěvováni a lidé se soustředí především na to, jak trpí oni. My ale vidíme, že jezídi byli ti, kteří díky Islámskému státu zaplatili nejvíc.“

Hrát se bude samozřejmě hardcore, ale také autentická kurdská muzika a čeká vás také biblické okénko o prorockých DIY přístupech v bibli.

Playlist:
John Ball – Stars & Thrones
The Deal – Take Up Your Cross
Tara Jaff – Yaran Yaran
Sivan Perwer – Delale
MC Dogg – Shary pirozm Slemani

autor: Jakub Ort
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.