Hergot!: UFO, horoskopy a židovská spiknutí

15. březen 2015

Na jakých místech české společnosti bují v poslední době antisemitismus? Kdo hádá neonacisty nebo neofašisty, ten se jistě nesplete, ale první cenu nevyhraje. Nejvíc je antisemitismu totiž někde jinde. Alespoň to tvrdí host Hergot!u a odborník na antisemitismus Zbyněk Tarant, který v jednom ze svých článků napsal, že „nejplodnějším podhoubím soudobého českého antisemitismu je kupodivu prostředí postmoderní ezoteriky, New Age a konspiračních teorií“.

Zbyněk Tarant přednáší na katedře blízkovýchodních studií na Západočeské univerzitě v Plzni a antisemitismem se zabývá už nějakou dobu. Nejpřesnější definice antisemitismu je podle něj zároveň ta nejjednodušší: antisemitismus znamená nenávidět Žida, protože je Žid.

Kde se ale takový typ nenávisti vzal mezi vyznavači ezoteriky a na záhadologických webech? Podle Taranta je těmi zadními vrátky právě obliba záhad a konspiračních teorií. Mezi teorie o čipech, kterými nás ovládají nadnárodní korporace, nebo o spolupráci CIA s mimozemskými lidmi se postupně začaly vkrádat staré konspirační teorie z 19. století o židovském spiknutí.

Jaké teorie vzešlé z českého prostředí jsou nejbizarnější a na jakých webech propojení ezoteriky a antisemitismu frčí nejvíc, se dozvíte v pořadu. Zabrousili jsme ovšem také do politiky, do vztahu českého antisemitismu k problematice izraelsko-palestinského konfliktu a popovídali jsme si i o nejznámějším českém antisemitovi Adamu B. Bartošovi. Pokud nechcete zůstat jen u internetu a vidět antisemitsko-záhadologickou akci naživo, stačí sledovat právě tohoto bývalého vášnivého proizraelského aktivistu a jednoho z oblíbenců exprezidenta Klause.

02804383.jpeg

Je to právě jeho strana Národní demokracie, která podle Taranta „kombinuje katolický tradicionalismus se záhadologií, s různými ezoterickými prvky, s ruskými vlivy a vkládá do toho různé fašizující prvky. Ty samé lidi potom potkáte na různých demonstracích proti čipové totalitě, proti umístění amerických základen nebo proti nadnárodním korporacím“.

A nakonec máme pro všechny posluchače vzkaz: Buďte ezo, ale nebuďte hnědí. New Age je o lásce, antisemitismus o nenávisti. Dohromady to nepasuje. Amen.

Playlist:
Current 93 – Tanks of lies (album Baalstorm sing omega)
Esoteric & Stu Bangas – The Danger feat. Vinnie Paz, Celph Titled & Apathy
The Revolutionary Army of the Infant Jesus – 07 Dreams (Awakening of a Child’s Mind)
Sun City Girls – Esoterica of Abyssynia
Fabrizio Paterlini – Esoterica virtù

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.