Hergot!: Veganství jako duchovní cesta

5. červen 2016

Rozhodnout se pro veganství neznamená jen vzdát se živočišných produktů na talíři. Veganství je postoj, který má mnohem širší etické souvislosti. A právě na základech veganství chápaného co nejšířeji jako úcta k živé přírodě a láska k bližnímu bez ohledu na živočišný druh stojí specifický duchovní směr veganské spirituality.

I když se pro veganství rozhodují vyznavači a vyznavačky různých náboženství, stejně jako lidé bez vyznání, veganská spiritualita je proud, který tradiční konfese překračuje, částečně čerpá z New Age a hledá inspiraci napříč tradicemi.

V našem křesle pro hosta se o tématu rozpovídal Tomáš Sedláček. Přijel z Brna, kde spolupracuje s převážně křesťanskou alternativní iniciativou Prázdné trůny. I když sám křesťan není a z tradičních náboženských směrů má nejblíž k taoismu, počítá mezi svoje vzory i Jana Amose Komenského nebo Julianu z Norwiche. Zároveň se zajímá o fenomén veganství v judaismu a dalších různorodých tradicích. Veganské spiritualitě jako svébytné duchovní cestě se v České republice věnuje jediný.

Důležitou součástí veganské spirituality je princip ahimsá, který má kořeny ve východních učeních a typický je zejména pro džinismus. Jde o princip přísného nenásilí. V naplňování tohoto principu se podle Tomáše Sedláčka veganská spiritualita liší od různých jiných forem a proudů veganství – vyhýbá se totiž jakémukoli nátlaku nebo ostré rétorice. Často jde přitom na první pohled o nuance. Tomáš Sedláček se například vyhýbá tezi, že je špatné zabíjet zvířata, ale místo toho říká, že je dobré, aby zvířata mohla žít důstojný život.

03514533.jpeg

Sedláček se také domnívá, že k veganství patří také feminismus a odmítnutí rasismu. Pokud má totiž záležet na důstojnosti a svobodě všech živých bytostí, je potřeba tyto ideály důsledně naplňovat také v lidských společnostech. Etické rozměry veganské spirituality tak jsou složitější, než by se na první pohled mohlo zdát.

Zajímá vás víc? Pusťte si celý pořad, dnes tzv. všechno vegan.

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.