Hergot!: Veselé Vánoce a šťastný nový zen

25. prosinec 2016

Vánoce s Hergot!em slavíme letos na první pohled netradičně. Naše pozvání do studia přijal učitel bojových umění a zenový mnich Jikan Kodo (aka Kodo Mádl aka Josef Mádl), který se ale vedle zenu hlásí i k judaismu a křesťanství. Na Vánoční zvěst tedy nakonec přeci jen dojde.

Jak se Čech s křesťanskými a židovskými kořeny stane zen buddhistickým mnichem? Na tuto otázku nám Kodo Mádl dává překvapivě jednoduchou odpověď – byla to prostě nejlepší možná varianta. Nakonec ale přeci jen vysvětluje, kudy jeho cesta k zen buddhismu vedla. Šlo právě o bojová umění, kterým se Mádl věnoval od dětství. Ta mu otevřela svět východních filosofií, ze kterých tradiční bojová umění vycházejí. A i když původně uvažoval o dráze mnicha katolického, získal nakonec svěcení zenové.

Zdánlivým paradoxem Mádlova vyprávění je na jedné straně velká otevřenost vůči různým náboženským a filosofickým proudům, na straně druhé určitá přísnost s ohledem na dodržování tradičních rituálních postupů. Důraz na rituál vysvětluje příkladem z oblasti bojových umění – každý pohyb a dotek meče má svůj význam, a i když si jej nemusíme jasně uvědomovat, může jeho opomenutí znamenat zranění nebo smrt. Co se týče myšlenkové otevřenosti, zdůrazňuje Kodo Mádl dvě věci: za prvé si sám volí svou duchovní cestu a není důvod, proč by se měl starat o hodnocení druhých, za druhé o náboženství mluví jako o pokusu o popis – je přesvědčen, že realita je jen jedna a různé filosofie a náboženství se jí pokoušejí různě zachytit.

S ohledem na Mádlovu otevřenost ani tolik nepřekvapí, že mezi své duchovní vzory řadí i hermetika D. Ž. Bora – právě otevřená mysl a schopnost vidět různé cesty je pro hermetismus typická. A možná i pro zen. To ale nevíme, protože na otázku, co je potřeba o zenu vědět, Mádl se smíchem odpovídá, že nic – čím víc toho víte, tím větší máte zátěž, která by vás jen brzdila.
My doufáme, že vás moc nepřibrzdíme, když si pustíte celý pořad!

03769518.jpeg
autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.