Hity z TikToku ovládají letní playlisty. Co se ale stane, až ho vypnou?

27. červenec 2020
Fenomem

Už jsme si zvykli, že největší popové hity poslední doby se rodí na TikToku. Od Old Town Road od Lil Nas Xe přes The Box od Roddyho Ricche až po Say So od Doja Cat. Všechny tyto skladby od předtím neznámých interpretů doputovaly na číslo jedna popového žebříčku hlavně díky tomu, že na ně teenageři tancovali na populárním portálu určeném pro několikavteřinová videa. Nepochybně odtud přijde i letní hit roku 2020. Který to bude?

Lipsyncové kreace pomohly také k úspěchu zavedených hvězd, jako jsou The Weeknd nebo Dua Lipa. Jejich písně Blinding Lights a Don't Start Now těžily z tanečků, kterými je opatřili fanoušci na TikToku. Letošní léto je tato invaze šlágrů z původně čínské sociální sítě ještě markantnější – až se bude na konci srpna vyhlašovat největší hit léta 2020, je jasné, že to bude jeden z těch, na které právě teď pilují taneční pohyby statisíce dětí na TikToku.

Novozélandská zpěvačka Benee by se možná stala globální hvězdou i bez TikToku, ve své zemi sbírala hity i hudební ocenění a vlastně se jen čekalo, která skladba ji vystřelí i za oceán. Nakonec to je Supalonely, trochu ironický povzdech nad osamělostí nazpívaný do vyloženě letního rytmu. Tematicky je to navíc ideální píseň do covidové karantény, která v mnoha zemích světa pořád pokračuje.

Americká rapperka Megan Thee Stallion měla také nakročeno ke slávě, úspěch minimalistické skladby Savage na TikToku ji ale rozhodně urychlil. Je to hymna černého a ženského sebevědomí v době, kdy obojího je zatraceně potřeba. V Americe už v květnu vyskočila na číslo jedna poté, co se do remixu přidala Beyoncé, život písně ale pokračuje i v letních měsících.

Co léto potřebuje, je nepochybně píseň o tom, jak se mám dobře a popíjím limonádu (říznutou drogami) – mladý seattleský rapper Lil Mosey přesně tohle nabízí ve skladbě Blueberry Faygo, která se díky TikToku už podívala do první americké desítky. Stejný případ je i Whats Poppin bělošského rappera jménem Jack Harlow, který se vyšplhal až na druhé místo amerického žebříčku. Jemu pomohli v remixu pro změnu DaBaby nebo Lil Wayne.

V příkladech tiktokových hitů bychom mohli pokračovat, ten zástup je skutečně nekonečný. Lipsyncová platforma dokáže zpopularizovat jednu píseň, skutečnou kariéru ale interpretovi hitu obvykle nezařídí. Na TikTok totiž hudební fanoušci i lidé v hudebním průmyslu pořád nahlíží trochu skrz prsty jako na něco efemérního, určeného jen pro teenagery, něco, co není hodné zájmu z tradičních pozic. A interpreti těchto tiktokových hitů automaticky spadnou do kategorie one-hit-wonder  interpret jednoho hitu. Nakonec s touto nálepkou musí bojovat třeba i Lil Nas X, autor největšího hitu v historii americké hitparády.

O TikToku se poslední dobou hodně píše i v souvislosti se zákazem služby v některých zemích. Na konci června TikTok vypnuli v Indii – důvodem bylo údajně ohrožení soukromí uživatelů a jejich dat. Mnohem pravděpodobnější je ale to, že indická vláda zakázala službu jako odvetu za přesuny čínské armády v himálajském pohraničí. Něco podobného teď hrozí v USA – ministr zahraničí Mike Pompeo se nechal slyšet, že Spojené státy zcela vážně zvažují TikTok a další čínské aplikace v zemi zakázat. Údajně jsou hrozbou pro národní bezpečnost. Jak to všechno dopadne s populární platformou, uvidíme. Dodejme, že jen v USA má třicet milionů pravidelných uživatelů a po celém světě si ji už stáhla miliarda lidí. To je pořádná síla a žádný div, že dokáže vyrobit i popové hity. A zcela nepochybně vyrobí i ten pro letošní léto.

Poslechněte si nové vydání rubriky Fenomem a dozvíte se, které hity letos aspirují na titul „píseň léta 2020“ a proč všechny přichází zrovna z TikToku. Má ale populární sociální síť pro krátká videa vůbec budoucnost? Vypnou ji po Indii také ve Spojených státech? A co bez ní bude dělat třicet milionů teenagerů?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.