HIV/AIDS je strašák, který se nás týká čím dál víc

27. listopad 2014

„Zjistili jsme, že informovanost o nákaze HIV/AIDS je mizivá, u několika přátel byl virus HIV dokonce zjištěn, i proto jsme před sedmi lety založili Art For Life,“ přibližuje začátky projektu šířícího osvětu v této oblasti jeho předseda Martin Kámen. Naléhavost tématu HIV/AIDS přitom s postupem let neslábne, naopak, letošní statistiky ukazují horší čísla než loni.

„HIV/AIDS není z pohledu nadací zrovna – v uvozovkách – líbivé téma. A není to nemoc, která by byla v našich životech, nebo v životech našich rodin úplně běžná, i proto je tabuizovaná a často démonizovaná,“ odůvodňuje Martin svoje spíše skeptické přesvědčení ohledně situace kolem informovanosti o HIV/AIDS a jejím vlivu na českou společnost. Podle údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS překročily počty nově nakažených za letošních deset měsíců stejné období v loňském roce (208 ku 197). Hlavní cestou přenosu infekce přitom zůstává pohlavní styk. A to především mezi muži, kteří mají sex s muži. V loňském roce bylo zastoupení této skupiny mezi nově nakaženými druhé nejvyšší v Evropě. Pocit, že se „nás riziko nákazy netýká, a proto si ho nepřipouštíme“, je – jak ukázaly třeba výzkumy v Británii – celoevropský jev.

„V minulých ročnících jsme podporovali Dům světla, kde probíhá anonymní testování a funguje tam i ubytování pro sociálně slabé. Loňský a letošní rok jsme se rozhodli podpořit AIDS centrum Na Bulovce. Dostali jsme grant a na základě větší sumy jsme se rozhodli zrekonstruovat lůžkové oddělení Na Bulovce a místnost ordinace psychologa. Pak jsme nechali vydat knihu o HIV infekci, která je po revoluci první souhrnnou publikací pro laickou i odbornou veřejnost,“ uzavírá Martin výčet nedávných aktivit, které byly financovány díky Art For Life. Aktuálně organizátoři projektu chystají benefiční galavečer v prostoru La Fabrika. „Tam proběhne projekce filmu My dva, který se dotýká sexuálního života bez rozdílu orientace. Poté proběhne benefiční dražba originálních fotografií z kalendáře Art For Life Paradise 2015, na nichž je 12 českých osobností,“ přibližuje Martin část programu nadcházejícího pátečního večera 28. listopadu.

Celý tento týden přitom také probíhá Týden bezplatného testování HIV/AIDS v karlínském Domě světla. Letos se děje bezplatné testování navíc celoevropsky a z iniciativy EU. Takže pokud o testování přemýšlíte, teď je čas vyrazit. Rozhovor s Martinem Kamenem si můžete poslechnout tady.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.