Hladomor v Somálsku

1. srpen 2011

Hostem Odpolední session byl vedoucí informačního centra OSN Praha Michal Broža, který přišel do Odpolední session mluvit o aktuální situaci v tzv. Africkém rohu.

Katastrofální sucho spolu s rostoucími cenami potravin a dlouhodobě špatnou politickou situací způsobilo velmi vážnou humanitární krizi v Somálsku. Smrtí hladem je ohroženo 3,7 milionu lidí, což je téměř polovina somálské populace. Navíc humanitární organizace nemají přístup k více než dvěma milionům lidí v oblastech, které kontroluje islamistické hnutí Šabáb napojené na teroristickou síť al-Kajda. Potravinová krize zasáhla také Keňu, Džibuti, Etiopii a Ugandu. Podle humanitárních organizací je ohroženo přes 12 milionů lidí.

Označení hladomor se používá velmi opatrně a zřídka. Humanitární a mezinárodní organizace tak označují stav, kdy kvůli nedostatku potravy dochází k hromadnému vymírání obyvatel a šíření infekčních nemocí. Tento stav dle OSN ale v Somálsku nastal. Somálsko je navíc sužované vleklým,i problémy, působením Islámských soudů na svém území, i nejednotností správy vlastní země - Somaliland i Puntland jsou z pohledu centrální vlády samostatné (v prvním případě), resp. těžko ovladatelné (ve druhém případě) regiony.
Jak k situaci došlo? Co s tím? Neselže OSN stejně jako v 90. letech? Jak se na situaci podepíše nastávající ramadán? Poslechněte si záznam živého rozhovoru z Odpolední session.

02396134.jpeg

Odkazy:
Informační centrum OSN Praha


autor: Pavel Sladký
Spustit audio