Holčička se nečekaně narodila s Downovým syndromem. Bála jsem se úplně všeho, říká její máma

21. červen 2023

Když Jana a Robert Vácovi čekali první dceru, prošli klasickým kolečkem ultrazvuků a screeningů, které neukazály nic zvláštního. Pak se jim narodila holčička s Downovým syndromem. „Dominika se narodila nečekaně, v 36. týdnu těhotenství během mé návštěvy v poradně v nemocnici. Druhý den nám lékaři potvrdili, že má Downův syndrom. Teprve pak jsme se dozvěděli, že je to poměrně časté,“ říká Dominičina máma Jana Vácová.

„Byli jsme v hrozném šoku, ale personál porodnice nás hodně podržel. Byli pozitivní, zásobili nás spoustou informací, věnovali se nám. Z komunity rodičů dětí s Downovým syndromem ale vím, že všude to takhle nefunguje. Že rodiče mají zkušenosti, kdy se k nim personál v nemocnici otočí zády s tím, že tyhle děti by se dneska už neměly rodit,“ přidává svou zkušenost Robert Váca.

Manželé Robert a Jana Vácovi

„Neznali jsme nikoho, kdo by měl dítě s touto diagnózou, ani s jiným postižením. První dny jsem se o tom ani nedokázala bavit. Musela jsem se se vším nejdřív srovnat sama,“ vzpomíná Jana Vácová na dobu po porodu, která byla spojená i s velkou nejistotou. „Nevěděli jsme, kde začít. Načetli jsme si, co šlo, a pak jsme si řekli, že to necháme plynout. Že tomu musíme dát čas,“ doplňuje Robert.

Vácovi se hned v prvních týdnech obrátila na organizaci Raná péče. Hodnotí to jako důležitý krok a velkou pomoc, kterou doporučují ostatním rodičům. „Člověk se na ně může obrátit v čímkoli, od půjčení pomůcek až po psychickou podporu,“ říkají rodiče Dominiky.

„Natáčel jsem si cvičení s Dominičkou na video, abych mohl ženu vystřídat.“ Poslechněte si rozhovor s rodiči holčičky s Downovým syndromem.

Dcery manželů Vácových
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka