Hrdinka, která si poradí i bez mansplainingu. S Pavlou Horákovou o knize Srdce Evropy

9. březen 2022
Záložka

V prvním díle nového podcastu Záložka se společně se spisovatelkou a překladatelkou Pavlou Horákovou vydáváme na cestu hledání srdce Evropy, do rodinné historie i k česko-rakouským vztahům. Srdce Evropy je příběhem mladé Anežky, která našla paměti své prababičky Kateřiny. Vydává se proto do Vídně, do Brna i na Slovácko, aby se prošla po místech, která Kateřina zaznamenala v zápiscích zejména z 1. poloviny 20. století.

Když člověk čte knížky Pavly Horákové, brzy si všimne, že se vyžívá v množství historických a architektonických faktů. „Já mám ráda, když se jako čtenářka něco dozvím, takže logicky do svých knížek cpu faktografii. Samozřejmě mám pocit, že to, co zajímá mě, zajímá i ostatní,“ směje se spisovatelka a doplňuje, že klidně můžeme hutné části přeskakovat. Koneckonců to tak taky dělá.

Kniha Pavly Horákové Srdce Evropy

Srdce Evropy není jen o prababiččiných pamětech, ale taky o vztahu Čechů k Vídni a v podstatě hledání sama sebe ve střední Evropě. „Odlehčeně říkám, že je to takový Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu, ale bez mansplainingu. Všichni známe knihu Pavla Tigrida, která je skvělá. Od té doby ale uplynulo už padesát let a moje hrdinka nepotřebuje toho staršího pána, který by jí to vysvětloval,“ říká Horáková. Anežka tak bez pomoci hledá samu sebe v nejširším smyslu, tedy v geopolitických a kulturních souvislostech.

Poslechněte si celý rozhovor, ve kterém se mimo jiné dozvíte, že hrdinka Kateřina byla i prababičkou Pavly Horákové. Ale taky zjistíte, co by chtěla, aby čtenáři udělali po dočtení Srdce Evropy.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka