Hudba je nejvyšší stupeň bytí, funk je prapodstata radosti. Karel Veselý o románu Bomba Funk

29. červen 2017
Liberatura

V roce 1988 má komunismus na kahánku a revoluční plamen už asi nikdo nezažehne. Snad jedině funk! Nejvyšší státní aparát v čele se soudruhem Husákem pověří nenápadného hudebního nerda, aby poskládal kapelu, která zachrání svět. Za mikrofonem soudruh Štrougal, na kytaru Panenka, komik Dvořák u basy a za bicíma Lájoš. Funky Leninz – to je hlavní postava románu Bomba Funk, který napsal hudební publicista a náš kolega Karel Veselý.

Většinu svého pracovního života strávil Karel Veselý tím, že psal o hudbě. A pak se jednoho dne rozhodl, že zkusí najít prapodstatu radosti. Už na začátku bylo jasné, že musí hledat někde v žánru funku. Tak začal psát román o fiktivní kapele Funky Leninz, která vrací funk do nejméně funkové doby blízké historie. „Hudba je blíž srdci než slova nebo literatura, alespoň pro mě osobně. Hudba je nejvyšší funkce bytí – skrz ni se manifestují ty nejsilnější emoce,“ myslí si Karel, který prapodstatu radosti, postavenou na těch nejlepších groovech, studoval ve funkových mytologiích i Hegelových spisech. Došel k myšlence, že hudba je nejlepší možné naplnění lidské touhy po životní harmonii.

A někdy může hudba změnit svět. „Vždycky si vzpomenu na Afroameričany, kteří díky hudbě dokázali změnit svou image a postavení v rámci americké společnosti. Nebo třeba gayové a lesbičky skrz disko a taneční hudbu vůbec. Hudba může skrze zadní vrátka dostat do médií a diskurzu odlišné obrazy komunit, ať už rasových, či sexuálních, a tím pádem měnit jejich postavení v rámci společnosti,“ vysvětluje Karel Veselý a dodává, proč právě funk má veliký revoluční potenciál. „Funk má kolem sebe zvláštní mytologické příběhy. Je to energická hudba, která hýbe tělem. Když něco hýbe tělem, může to hýbat i mozkem, měnit vnímání lidí.“

Poslechněte si poslední díl Liberatury s Karlem Veselým, dozvíte se taky o tom, co ho tak fascinuje na české popkultuře osmdesátých let nebo co byla první deska, kterou si v životě zamiloval.

Bomba Funk Karla Veselého
autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.