Hudba mi pomáhá řešit bolest a úzkosti, říká AJA Ireland

20. květen 2019

Několik let působí jako lektorka zvukových workshopů, spolupracuje s Abletonem, loni vydala album u labelu Opal Tapes a je držitelkou prestižní ceny The Oram Award. Zvukově radikální britská hudebnice AJA Ireland se před svým pražským vystoupením zastavila ve studiu Radia Wave a v odpoledním rozhovoru promluvila o svých charakteristických kostýmech, publiku i péči o duševní zdraví.

Britská hudebnice a performerka AJA Ireland je rozkročená mezi akademickou sférou a noise scénou. Předvádí hlasitou intenzivní show, kterou známe třeba z koncertů hudebnic, jako jsou Puce Mary nebo Lone Taxidermist, a zároveň přednáší na univerzitách o zvuku a sonologii. Její cesta k lektorství byla ale poněkud netradiční. „Sama jsem nikdy sound design nestudovala. Jednou jsem napsala Abletonu, jestli by mi neposkytli upgrade zdarma, a oni mi společně s tím nabídli, abych vedla zvukové workshopy,“ směje se AJA a dodává, že její učební metody jsou spíše holistické, fyzické, zaměřené více na prožitek než na teorii.

AJA ve své tvorbě často řeší témata jako ekonomické a společenské tlaky či duševní zdraví. „Společnost nám způsobuje problémy, ale nepomáhá nám s jejich řešením. Chce, abychom trpěli úzkostmi, což vede ke konzumerismu. A to jsou důvody, proč dělám hudbu. Chci ze sebe traumata a všechny temné emoce vykřičet,“ dodává.

Co je to Queer Noise Club? Jak bude vypadat nový VR projekt, který AJA chystá? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.