Hudební tip: Alina Pash o hravé Rosalíi i „umělecké první linii“ na Ukrajině

13. říjen 2022
Tip

Alina Pash, ukrajinská zpěvačka a rapperka mísící rap a folk, nedávno vystoupila v rámci Radio Wave Studio Session. Charitativními koncerty aktuálního turné podporuje svou zemi v boji proti ruské agresi. Při příležitosti živého vystoupení v našem proskleném studiu se podělila také o hudební tipy a mluvila například o svém vztahu k deskám.

„Ráda poslouchám celá alba. Komplet. I s intrem, outrem a jednotlivými přechody. Chci totiž nacítit náladu, kterou mi umělec chtěl předat. Jako tvůrkyně se snažím přenést lidi na nějaké místo. Například do lesa, protože jsem z ukrajinských Karpat. Může to být hluboký a temný les nebo prosvícený ranní les,“ říká Alina a jako album, které si v poslední době užívala, zmiňuje Motomami od Rosalíi.

„Na Ukrajině teď spousta umělců nové vlny transformuje svou hudbu, svou mysl. Kvůli tomu všemu, co se děje. Kvůli odporu a probíhající válce, kterou má na svědomí Rusko,“ vysvětluje. „Tleskám všem, kteří tvoří takovou ‚uměleckou první linii‘. Je tu jeden skvělý rapper, folkový rapper. Jmenuje se Santorin.“ Alina dále zmiňuje, že se Santorinův novovlnný styl rapu podobá tomu jejímu.

Které album letos Alinu Pash nejvíce uhranulo? Poslechněte si celý hudební tip.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související