I bez zimních bot můžete vyrazit na výlet. Matěj Balga se chystá v teniskách na Borečský vrch

11. leden 2019
Tip

Zasněžená krajina Českého středohoří skrývá unikát. Nedaleko Lovosic, nad obcí Režný Újezd, vznikl za výjimečných geologických podmínek vrch, z něhož za mrazivého zimního počasí stoupají sloupce páry. Borečský vrch je ideální navštívit právě, když je venku mráz, protože jen tehdy můžete spatřit na vlastní oči pozoruhodný přírodní jev. Po vrchu Boreč vede okružní naučná stezka, která patří k nejstarším v Českém středohoří.

Matěj Balga čte rád tabule na naučných stezkách. Ty borečské na něj zapůsobily tak, že se sem po letech chystá znovu na výlet. Kromě stoupajících mlžných sloupů ho sem láká místní mikroklima. Díky puklinám v nitru hory je proud vzduchu nasáván na jejím úpatí a vypouštěn na temeni. Během cesty je ohříván až na 16 °C a váže na sebe vlhkost z okolní horniny. Vzduch vyvěrající na povrch se pak jeví jako teplý a připomíná páru. Unikátní mikroklima zapříčinilo, že se zde vyskytují živočišné i rostlinné druhy vzácné, nebo přímo endemické. Právě proto je vrch zařazen mezi národní přírodní památky a evropsky významné lokality Natura 2000. Vrchol se tyčí ve výšce 469 metrů a dostanete se na něj nejlépe z přilehlé obce Režný Újezd, kde začíná i naučná stezka.

Poslechněte si celý výletní tip Matěje Balgy a dozvíte se, jaký příběh se Matěji Balgovi vybaví, když prochází krajinou Borečského vrchu.

autor: Nikola Liederhaus
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.