I holky jsou smutné. Doomer girl je první memová hrdinka nové dekády

27. leden 2020
Fenomem

Jednou z největších memových vln loňského roku se staly obrázkové příběhy dělící internetové uživatele na boomery, doomery a gloomery. Byly většinou vedené z mužské perspektivy, protože komunita tvůrců memů ženami vyloženě neoplývá. Jak by ale vypadala holčičí varianta věčně zachmuřeného pesimisty s mizernými vyhlídkami? A jak by mezi nimi probíhala interakce? Na tyto otázky dává odpověď aktuální vlna memů s doomer girl.

Doomer girl, zkrátka doomerka, je černovlasá dívčí postava s temnýma očima, jak jinak než v černém svetru a chokeru s přívěskem, často má také rtěnku, ale především se pokaždé tváří hodně depresivně. Objevuje se ve vypointovaných komiksových sekvencích stylu rage comic, jejichž varianty cirkulují po internetu. Je nakreslená ve stylu „wojaka“, populární jednoduše načrtnuté postavičky vyjadřující temné emoce, která je známá už víc než dekádu. Wojak v černé čepici, neoholený a s kouřící cigaretou je také součástí krátké komiksové sekvence, v níž se doomer girl zatím nejčastěji objevuje. On je obvykle hybatelem děje, snaží se s doomerkou navázat dialog – nabízí jí rande, pouští jí svoji oblíbenou hudbu (obvykle něco velmi doomerského a nerdského, jako jsou soundtracky počítačových her nebo třeba Aphex Twin).

Doomer girl meme

Jak dopadne tohle setkání nihilistů? Někdy v posledním políčku skončí spolu, doomer je v něm oholený a doomerka se usmívá. Častěji ho však doomerka pošle do patřičných míst. Otázky typu „Posloucháš Death Grips?“ nebo „Hraješ Halo3?“ prostě nejsou úplně ideální balící fráze. Tím se dostáváme k hlavnímu problému této memové vlny. Postava doomerky je na první pohled zajímavou inovací, která ukazuje, že dobový nihilismus je vlastní i dívkám a ženám. Jenomže příběhy mikrokomiksů se nakonec stejně točí kolem mužského doomera a jeho emocí. Často samozřejmě těch zhrzených. Doomerská holka tady hraje jen vedlejší roli jakési tajuplné enigmy kluků za monitorem, incelů, kteří ženy ve skutečnosti nenávidí, protože jim nerozumí.

Čtěte také

Doomer girl se na síti zjevila 2. ledna, a je tak možné ji brát za první novou memovou hrdinku roku 2020 a také nastupující dekády. Navíc vrátila do oběhu template rage komiksů, kreslených stripů, které byly populární v první polovině minulé dekády. Ostatně, další populární postavičky z této série, jako Nordic nebo Trollface, se už začaly v memech také znovu objevovat a vstupovat do skečů s doomer girl. Novou dekádu jsme tak zahájili malou rekapitulací, což se hodí.

Postava doomerky se poslední dobou začala objevovat i v jiných kontextech, mnohem důstojnějších. Dívky zveřejňují její cosplay a celkově ji přijaly za svou hrdinku. Snaží se jí vtisknout pozitivní charakteristiky, aby nebyla jen objektem mužského zájmu. Jestli memy s doomer girl pomůžou pochopit, že pocity nihilismu nejsou výhradně mužskou záležitostí, pak mají nepochybně právo na život.

Poslechněte si Fenomem a zjistíte, proč je na internetu tak populární kreslená postavička dívky v černých šatech a se zachmuřeným obličejem. Můžou dívčí memové hrdinky existovat i mimo mužský svět? Je otázka „Posloucháš Death Grips?“ dobrou balící frází? A co se stane, když postavu doomerky převezmou dívčí autorky a začnou ji emancipovat?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.