I my sem patříme, i když to jde pomalu, říká jediná strojvedoucí CityElefantů v Praze

2. září 2020

Počet pilotek Air France je 8 %. Ženy strojvedoucí jsou na českých kolejích spíše výjimkou, mezi zhruba 10 000 strojvedoucími jich je pouze 30. Já jsem se spolu s fotografkou vydala za jednou z nich natáčet rozhovor na Smíchovské nádraží. Julie Holcová je jediná ženská strojvedoucí na pražských příměstských vlacích CityElefant. Jaké je to být v takovém prostředí ženou? Jak se k tomuto povolání dostala?

Julie nám ukazuje svůj Instagram. „Chci, aby lidé viděli nejen můj život na železnici, ale taky soukromou tvář, kdy jsem jenom člověk, a ne ta strojvedoucí. Na druhou stranu to zase není úplně typické povolání pro ženu, tak se tím snažím to téma popularizovat.“ To, že je žena, nikdy nepociťovala v dominantně mužském povolání jako nevýhodu. Uznává ale, že si na to někteří kolegové museli zvyknout.

„Když jsme začínala před třemi a půl lety, tak tady v Praze v depu byly dvě ženy a já byla ta třetí. Teď je nás tu sedm. Je jiná doba. Nechci říct, že si muži musí zvykat, ale my sem taky patříme, i když to jde pomalu.“ Oproti mužům jsou ženy na českých železnicích pořád ve velké menšině. Podle Julie je jich v celé republice kolem třiceti.

„Já jezdím taky na motorce,“ říká v průběhu rozhovoru Julie Holcová. Já i fotografka se rozesmějeme. „Mně se líbí, jak je ta technika protkaná celým naším životem,“ směje se fotografka Bára Linková. Než se Julie stala strojvedoucí, kreslila v Autocadu součástky do tramvají. Díky tomu se dostala i na služební cestu do Seattlu.

Julie Holcová, jediná strojvedoucí City Elefantů v Praze

Ačkoliv tvrdí, že se ve volném čase snaží od své práce spíše odklonit, nakonec ji to k vlakům stejně táhne. Ráda jezdí na Dny zubačky, na jedinou českou ozubnicovou trať, která leží na severu země nedaleko Tanvaldu. Vlaky ji nakonec provází i na dovolené. „Loni jsme byli s partnerem vlakem v Rakousku a dostali jsme se i do Švýcarska. Především jsme se tam jeli podívat na zubačky,“ směje se Julie. „Je to zase nevšední zážitek. Autem můžeme jet kamkoliv, ale člověk zas nemusí řídit, může se napít piva. Je to zase trochu jiné cestování než autem nebo na motorce.“

Když vypnu diktafon, Julie nám vysvětluje, že motorku řídí ona. „To myslím posluchači pochopí z kontextu,“ dodávám.

Pusťte si rozhovor s Julií Holcovou a dozvíte se více z příběhu strojvedoucí, jak můžou modely vláčků ovlivnit váš život, jak se vyrovnává se strachem z nehody, jak odpočívá nebo jakou řídí motorku.

Uvnitř City Elefantu
Jak se Julie k tomuto povolání strojvedoucí dostala?
Julie Holcová, jediná strojvedoucí City Elefantů v Praze
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka